Човекът с претенции

Адвокат Николай Хаджигенов блести с изявите си в парламента

Един от най-емблематичните примери, който буквално за няколко дни предизвика лавина от негативни коментари, възмущение, но и бурен смях, е Николай Хаджигенов. Хаджигенов се появи в публичното пространство покрай Цветан Василев през 2014 година, като изскочи пред медиите като защитник на един от тримата задържани за подготвяното убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Печално известен е и във федерацията по муай-тай. Заповед на изпълнителния директор на Конфедерацията Димитър Спасов забранява на Николай Хаджигенов да работи като спортен съдия. „Заповедта е издадена след обсъждане проявите на Хаджигенов като спортен съдия на международния спортни събития, конфликтното му поведение в средите на останалите спортни съдии и злепостяване на българския съдийски състав.“

По време на протестите Хаджигенов заяви, че е готов да се жертва за депутат, после обяви, че е готов да се жертва и за министър, а преди броени дни благородно каза, че е готов да сформира правителство, което да оглави.

Преди няколко дни, в правна комисия, негово изказване предизвика искрени подигравки и смях. Хаджигенов попита защо българите в САЩ и извън ЕС не могат да гласуват за Европейски парламент и каза, че това трябва да се промени. Репликите в залата, че това е европейското законодателство, а правилата са за всички страни членки, и него ли ще променяме, не го смутиха.

В тв предаване Хаджигенов искрено се учуди, че Турция е силно населена, обсъждайки ограничението на секциите: „Толкова ли има... ъъъ... хора в Турция?“, явно незапознат с официалните данни, че по традиция в Турция са най-много гласувалите български избиратели извън страната.

Не по-малко нелепо и некомпетентно прозвуча вицът, който разказа в опит да подкрепи гласуването по пощата. Според него нямало кой да „хакне“ сто хиляди писма и нямало как да се пусне глас по пощата от името на мъртвец.

От седмица въпросният се опитва да убеди обществеността колко жизненоважно е адвокатурата да получи (още) привилегии, предлагайки законопроект, в който се посочва, че могат да отпаднат някои изключения и професионалната тайна да е на първо място.

Отново същият и (не) мутрите предлагат съдиите, прокурорите и следователите да имат право да се кандидатират за изборни длъжности, включително и за народни представители, като тези промени са внесени от четирима депутати.

Още на първото събиране на временната комисия за изработване на Правилник за организацията и дейността на НС бе внесено предложение за промяна на чл. 13, ал. 4. от Николай Хаджигенов и негови колеги, което гласи: „Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават народни представители, нечленуващи в парламентарна група и могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова парламентарна група.“ Предложението е явен и нагъл опит да се възкресят партийните номади, които в предишни парламенти можеха да минават от една парламентарна група в друга, дори да си правят и нова такава.

Сред внесените от Хаджигенов и сие, се набива на очи и скандалното продължение на поправката „Ванко 1“ на Мая Манолова и Татяна Дончева от 2006 г., които към момента са в ИСМВ. Тогава двете прокараха поправка за значително намаляване на наказанието за склоняване към проституция и благодарение на тази поправка рапърът Ванко 1, осъден на 12 години, излезе от затвора, а бе излежал само 3 години от присъдата си.

Не по-малко скандалното е, че Хаджигенов и Дончева са в конфликт на интереси, защото въпросният е наказателен адвокат и има категоричен интерес от приемането на въпросните поправки в НПК, а Дончева и към момента защитава лица, чиито разследвания продължават oт дълго време.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари