Човек на шефа обслужва ДКК

Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров е подписал фактура за 200 хил. лв. на приближеното адвокатско дружество „Йорданов и Добрев“.

По договори за правни услуги

Изпълнителният директор на държавната компания Венцислав Димитров е наел адвокатското дружество на Лазар Добрев, чиято съпруга му е съдружник

Канторите им са в един апартамент

Изпълнителният директор на „Държавната консолидационна компания“ (ДКК) Венцислав Димитров е наел за правни услуги адвокатското дружество на Лазар Добрев, чиято съпруга му е съдружник, научи „Труд news” от свои източници в администрацията.

Шефът на държавния холдинг Венцислав Марио Димитров е адвокат от адвокатското дружество „Добрева, Димитров и партньори“, където съдружник му е Олга Добрева. Тя е съпруга на адвокат Лазар Добрев, чието адвокатско дружество „Йорданов и Добрев“ е наето от ДКК. Двете кантори са на един адрес - бул. "Македония" №6, ет. 4, ап. 17.

Кантората на шефа на ДКК е в един апартамент с наетата от него да обслужва държавния холдинг.

Венцислав Димитров беше назначен за изпълнителен директор на ДКК от служебния министър на икономиката Никола Стоянов през август 2022 г., в началото на кабинета „Донев-2“. През същия месец Димитров е сключил рамков договор за предоставяне на текущи правни услуги с „Йорданов и Добрев“.

В писмен отговор на въпроси на „Труд news” (виж карето) от ДКК отрекоха да са сключвали договори с адвокат Лазар Добрев и той да е избран за обслужващ дружеството адвокат.

Управител на „Йорданов и Добрев“ е другият партньор в дружеството – адвокат Огнян Йорданов. Месечните отчети на кантората за октомври и ноември м.г., с които „Труд news” разполага, обаче са подписани от Лазар Добрев. Те са адресирани до Венцислав Димитров и на тяхна база са фактурирани и заплащани правни услуги по тарифа от 120 лв. на час без ДДС. За септември са отчетени 25 часа за 3000 лв., за октомври 66 часа и половина за 7980 лв. без ДДС.

Сред извършените услуги например е вписването на Венцислав Димитров като единствен представител на ДКК, с което отпада съвместното представителство с председателя на Съвета на директорите Иван Зангочев – 2 часа и половина работа, както и запознаване с изготвена от друг адвокат справка за висящи дела, страна по които е ДКК – час и половина. 
Голяма част от останалите услуги в отчетите също са запознаване и справки по различни казуси на дружества от държавния холдинг, включени са неща като устно становище до изпълнителния директор и проведена среща с него.

Извън рамковия договор шефът на ДКК е сключвал с „Йорданов и Добрев“ отделни договори за правна защита и съдействие по отделни дела. „Труд news” разполага с четири такива от септември и октомври 2022 г.

Единият е за изготвяне на отговор на депозирана от фалиралата КТБ въззивна жалба срещу решение на Софийския градски съд, с което е отхвърлен иск на банката срещу ДКК за 21 млн. лв. Договореното възнаграждение е 199 836 лв., контрактът и фактурата носят подписа на Венцислав Димитров.

Останалите отделни договори са за по-малки суми – два за по 4260 лв. и един за 960 лв. с ДДС.

От държавната компания не отговориха пряко на въпроса на „Труд news” има ли връзка изборът от ДКК на адвокат Лазар Добрев с адвокат Олга Добрева от адвокатско дружество „Добрева, Димитров и партньори“. Холдингът потвърди само наличието на действащ рамков договор за предоставяне на текущи правни услуги с обслужващо адвокатско дружество, без да споменава сключените отделни договори по отделни дела. На въпроса по каква процедура е избран адвокат Добрев отговорът беше единствено, че всички договори, сключени от ДКК, „следват стриктно действащото законодателство и съпътстващите го наредби“.

В отговора до „Труд news” се заявява още, че са били прекратени практики на предходното ръководство за плащане за адвокатска услуга на абонаментен принцип.

Под шапката на Държавната консолидационна компания са множество различни дружества – от военно-промишления комплекс до „Ел Би Булгарикум“ (виж втория текст за млекопреработвателната фирма).

Венцислав Димитров има и предишен период в ръководството на холдинга при втория служебен кабинет с премиер Стефан Янев.

От ДКК пред „Труд news”: Плащаме на минимални тарифи и само за конкретни услуги

„Държавна консолидационна компания“ ЕАД (ДКК) не е сключвала договори с адв. Лазар Добрев. Същият не е избран от ДКК за обслужващ дружеството адвокат.

ДКК е страна по действащ рамков договор за предоставяне на текущи правни услуги с обслужващо адвокатско дружество, съществени клаузи от който са: заплащане на възнаграждение само при конкретни възлагания на юридически услуги, на минимални тарифи съгласно Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Всички плащания се правят на база изработен час. В този договор не са предвидени клаузи за заплащане на неустойки при предсрочното му прекратяване.

Всички договори за адвокатски услуги, сключени от ДКК, следват стриктно действащото законодателство и съпътстващите го наредби. Прекратени са и практики, установени от предходното ръководство на дружеството, по силата, на които ДКК е била страна по договор за адвокатска услуга на абонаментен принцип – заплащана е била определена сума като месечен абонамент, независимо от това дали са били реално извършвани действия през съответния период или не.

От млекопроизводителния бранш:

Лобира и за хранителните вериги

Уволни шефа на „Ел Би Булгарикум“, защото смъквайки цената на сиренето и кашкавала, показа реалните надценки на търговците

Минимум 4-5 лева печелят от килограм магазините

Труд news

След като бившият директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов намали цената на кравето сирене, то се предлага срещу 12,84 лв./кг във фирмените магазини на компанията.

Изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров лобира за хранителните вериги, категорични са от млекопроизводителния бранш. Това бе и причината за уволнението на шефа на държавната млечна компания „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов, който бе отстранен от поста си само 3 дни, след като намали с над 30 на сто цените на кравето сирене и кашкавала във фирмените магазини и по този начин показа, че търговските вериги слагат минимум 4-5 лева надценка за 1 килограм от млечните продукти.

Във фирмените магазини продажната цена на кравето сирене след намалението стана 12,84 лева за килограм, докато в търговските вериги абсолютно същият продукт в същата разфасовка на „Ел Би Булгарикум“ се предлага срещу около 17-19 лева или с надценка от 4-5 лева за килограм. Подобни са разликите в цените и при кашкавал „Витоша“.

Посоченият довод за уволнението бяха обвинения във финансови далавери, на които Маринов отговори с документи и показа смс-и и имейли от близки до Димитров хора, чрез които шефът на ДКК се опитал да изземе властта в „Ел Би Булгарикум“ и да договаря еднолично доставките на суровини за работата на компанията. Самият Димитров заяви, че поведението на Маринов е недопустимо, тъй като с намаляването на цените на млякото с 10 на сто и на сиренето и кашкавала с над 30 на сто е развалил добрите отношения на предишните директори на „Ел Би Булгарикум“ и техните договорености с хранителните вериги.

Така, макар и индиректно, самият Димитров призна, че е загрижен повече за бизнеса на хранителните вериги, отколкото за доброто качество на продуктите, произведени от млечната компания, на която е принципал или за харчовете на българските потребители, които са клиенти на фирмата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване