Три ракии пил шефът на Пътното в Перник, преди да седне зад волана

Тодор Кантарджиев: Все още не е късно за противогрипна ваксина

Г-жа Батик доведе Индонезия у нас Рисуването с восък върху коприна е древно азиатско изкуство

Пентагонът: Използваме авиобазата Инджирлик, само с разрешението на Турция

Затягат водния режим в Перник от днес

Дронове ще охраняват турските сондажни кораби край Кипър

Сблъсъци между демонстранти и полицията в Ливан

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес

На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Ердоган заплаши да закрие авиобазата „Инджирлик“, ако САЩ продължат със санкциите

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Само за месец септември нетните преки чужди инвестиции са отрицателни и възлизат на минус 91,7 млн. евро, при отрицателни вложения от 123,8 млн. евро година по-рано.

Вложенията в имоти намаляват със 73%

Преките чужди инвестиции в страната за периода от януари до септември 2019 г. са в размер на 714,5 млн. евро, което е ръст със 152%, или със 431,1 млн. евро спрямо вложенията в страната за същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Това увеличение се дължи на взетите от предприятията заеми от компаниите майки зад граница. От януари до септември нетната промяна в задълженията между предприятията с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори възлиза на 1,116 млрд. евро, при 78,3 млн. евро година по-рано.

Същевременно чужди инвеститори продават бизнеса си на български компании и изнасят капитала си от страната. Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и постъпления по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на минус 330 млн. евро за периода януари-септември. Година по-рано привлеченият дялов капитал е отрицателен в размер на минус 10 млн. евро.

Нетните вложения на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти са 3,9 млн. евро, при 14,7 млн. евро за първите девет месеца на миналата година. Това представлява спад със 73%. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Германия (1 млн. евро), Русия (0,7 млн. евро), Холандия (0,6 млн. евро) и Латвия (0,5 млн. евро).

Реинвестираната печалба от чуждите инвеститори в български предприятия от януари до септември е отрицателна и възлиза на минус 72,1 млн. евро, при положителна стойност от 215,1 млн. евро година по-рано.

Най-големите нетни преки чужди инвестиции в страната за първите девет месеца на годината са от Холандия (323,4 млн. евро), Германия (260,1 млн. евро) и Обединеното кралство (142,4 млн. евро).

Нетните преки инвестиции на български компании в чужбина за периода януари-септември възлиза на 254,2 млн. евро, при 199,8 млн. евро година по-рано.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.