Четири реактивни снаряда се взривиха до американското посолство в Багдад

Оптична илюзия смая потребители в инстаграм

Националният консултант по вирусология проф. Ива Христова пред “Труд”: Тест за коронавируса ще имаме до месец

Жители на Ботевград протестират в подкрепа на кмета

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред “Труд”: Курсът лев – евро е гарантиран (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 януари 2020

Нов процес за убийство с бомба

Мъртва риба и в река Чая Не е ясно дали причината е човешка намеса или природно явление

Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Ще работя за прозрачност на вземане на управленските решения

Риана заряза гаджето си – милиардер

Хю Грант и Матю Макконъхи сгодиха родители си

Български ансамбъл се връща у нас от Пекин заради коронавируса

Индия показа първата ракета срещу сателити

Космическите сили на САЩ заемат емблема от „Стар трек” Доналд Тръмп представи логото в Туитър

ЦСКА показа две лица срещу японци

Чуждите инвестиции нараснаха с 58% Отпуснаха над 1,3 млрд. евро заеми

Компании изтеглят капитали

Преките чужди инвестиции в страната нарастват с 953,3 млн. евро за периода от януари до октомври, обявиха от БНБ. Това е с 58% повече от нетния привлечен капитал година по-рано. Но ръстът на инвестициите се дължи на отпуснати заеми от компаниите майки на дъщерните си дружества в България. Същевременно чуждестранни компании продават бизнеса си в страната на български фирми и изтеглят капиталите си.

Привлеченият дялов капитал (придобиване от чуждестранни компании на акции и дялове от български фирми и плащания по сделки с недвижими имоти) има отрицателна стойност в размер на минус 429,6 млн. евро за периода януари-октомври, при положителна стойност от 185,7 млн. евро година по-рано.

Инвестициите в недвижими имоти от чуждестранни граждани и фирми са 3,4 млн. евро, при 15,7 млн. евро година по-рано. Най-големият приток на инвестиции в имоти е от Германия (1 млн. евро), Холандия (0,6 млн. евро), Латвия (0,5 млн. евро) и Казахстан (0,5 млн. евро). Реинвестираната печалба от чуждестранни компании в български дружества е 81,2 млн. евро, при 267,6 млн. евро за същия период на миналата година.

Същевременно нетните задължения на български фирми към задгранични компании нарастват с 1,3 млрд. евро, при намаляване на дълговете с 53,8 млн. евро за периода януари – октомври миналата година.

Най-големият нетен приток на преките чужди инвестиции в страната от януари до октомври е от Холандия (422 млн. евро), Германия (233,7 млн. евро) и Великобритания (168,3 млн. евро).

Преките инвестиции на български фирми в чужбина от януари до октомври нарастват с 290,8 млн. евро, при 222,5 млн. евро година по-рано.

Премиерът Борисов също се похвали с данните във фейсбук.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.