Шампионският ден на „Манчестър Сити“

Английският шампион "Манчестър Сити" се върна с 3 самолета от Брайтън, за да отпразнува титлата със своите привърженици на клубния стадион "Етихад". Стоманените птици излетяха от Бигин Хил, известен с ролята си в битката за Британия, която феновете припознаха като тази между "гражданите" и "Ливърпул" за трона във Висшата лига. "Сити" вдигна трофея с 98 точки, една повече от втория в класирането тим, воден от Юрген Клоп.

"Поздравявам "Ливърпул" и им благодаря за това, че ни накараха да повишим класата си - каза Хосеп Гуардиола, мениджър на "гражданите". - Невероятно е - събрахме 98 точки, бяхме постоянно един до друг. Ние спечелихме трофея след 14 поредни победи. Не можехме да си позволим да загубим дори точка. Това е най-трудно спечелената титла в моята кариера".

Испанският специалист вдигна общо 26-ти купа в своята треньорска кариера. Гуардиола има общо четири трофея с „небесносините“. През настоящия сезон „Сити“ може да спечели „требъл“, ако триумфира с купата на Футболната асоциация, където на финала ще се изправи срещу „Уотфорд“ на 18 май. Освен шампионската титла „гражданите“ вече спечелиха и Купата на Лигата. Гуардиола има 14 спечелени трофея с „Барселона“, както и 7 с „Байерн“ (Мюнхен).

Пеп и неговите играчи твърдяха, че не са знаели за резултата на "Ливърпул" и "Уулвъртхямптън" (2:0), въпреки че домакините от "Брайтън" (4:1) съобщаваха за развоя на двубоя, на който се чакаше издънка от "гражданите". Уви, такава нямаше.

Играчите на "Сити" си свършиха работата и записаха нова победа, която им осигури титлата. А след мача с "Брайтън" съблекалнята на гостите се тресеяша от силните крясъци. Десетки бутилки шампанско се взривиха в чест на триумфа.

"Знаех, че можем да повторим успеха от преди година - каза Венсан Компани, капитан на тима. - Още от първата среща за сезона започнахме да говорим за това как да запазим отличието в нашата витрина. Трудно се става шампион, но още по-сложно е да повториш постижението. Гуардиола обаче го е правил и преди, така че усетихме - възможно е да го сторим! Главният виновник обаче е Пеп. Той определя всички стандарти".

Рахим Стърлинг изигра изключителен сезон. Вкара 17 гола и подаде за още 9 в 34 двубоя с негово участие във Висшата лига. И той отдаде заслуженото на своя мениджър.

"Пеп работи над нашия манталитет и ни превръща в победители - призна националът на Англия. - Само погледнете нашия състав - имаме по няколко играча на всяка позиция. Това е голямо предизвикателство, както за нас, така и за самия треньор. Никой не е убеден, че ще е титуляр и всеки чака своя шанс“.

Гуардиола се засмя искрено, когато го попитаха за липсата на слабости в неговия отбор, което предполагаше, че все пак има парчета, които не правят от пъзела му съвършен.

Бернардо Силва, който може да спечели наградата на клуба за най-добър играч през годината, призна, че не е вярвал преди старта на сезона в този успех.

"След загубата от "Нюкасъл" с 1:2 в края на януари не вярвах, че ще станем първи - каза халфът. - Просто да запишеш 14 поредни победи до края е истинска лудост, особено, когато говорим за Висшата лига в Англия. Ние обаче го направихме и всички знаете каква е причината".

А тя бе във... въздуха. Усмихнат и с протегнати ръце към небето, Пеп дълго бе подхвърлян нагоре от играчите на "Сити".

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят