Шампион по културизъм помага на дом за деца

Да притежаваш голямо сърце, дори когато си бил буквално обрулен от живота. Да намираш сили и да продължиш, когато всички казват, че това е краят. Балканският шампион по културизъм Богомил Йорданов (32 г.) се превърна в посланик на доброто, поемайки лична кауза - в помощ на тези, които нямат нищо. Организира благотворителен семинар в подкрепа на дома за сираци „Св. Николай” при храма „Св. Троица” в село Нови хан.

Разбира за отец Иван и сина му Григорий, които имат приюти в Нови хан с 50 души и в село Якимово с 250 души. Там строят малки къщи, към които има парцели земя, и учат хората да я обработват, за да се препитават. Богомил разказва за отец Иван, който винаги е мислел за хората, живеещи при него, и въпреки че неведнъж е ставал жертва на палежи и кражби в домовете, продължава да прави добро и да помага.

Шампионът споделя, че се е запознал с обитателите на приюта в Нови хан, предимно деца, останал е очарован от обстановката и от тях. Тъй като самият той е израснал без възможности, се решава да помогне. Организира семинара на собствени разноски. Събитието ще се проведе на 14 май от 11 ч в читалище „Виделина” в Панчарево. Богомил ще разкаже за уроците, които е научил въпреки младата си възраст, също така ще даде съвети за това, в което е най-добър - фитнес, тренировки и здравословно хранене.

„Не съм най-успелият човек, но като знам откъде съм тръгнал... Искам хората от дома на отец Иван да разберат, че обществото не ги е забравило и че някой мисли за тях.”

А какво му е поднесъл животът, за да иска да твори добро… Ражда се преждевременно през зимата на 1984 година. Още с първата глътка въздух се сблъсква с трудности, но оцелява, затова неговата майка му дава името Богомил.

Отхвърлен е от баща си. Не след дълго единственият му родител, неговата майка, заболява от рак. За щастие оздравява, но Богомил е принуден от 13-годишен да се научи на работа. Започва такава във фитнес зала, където се увлича по този спорт и открива, че е добър в него. Първото състезание, в което участва, е през 1999 г. - републиканско първенство по културизъм за младежи в Генерал Тошево. От 2000 до 2005 г. участва в различни републикански първенства по вдигане от лег, културизъм, силов трибой.

Междувременно се дипломира като юрист, работил е в Министерството на труда и социалната политика. Понастоящем е юрисконсулт. От февруари 2014 г. се занимава с онлайн персонални фитнес програми и диети, успешно подготвя състезатели по културизъм, мен физик и бикини фитнес.

Споделя, че докато си е търсел работа по специалността, която е завършил, често са му затръшвали вратата заради външния му вид. „За съжаление първото са стереотипите - като ме видят с мускули, никой не искаше да ме вземе”, разказва пред „Труд”.

След всички изпитания, които му е поднесла съдбата, се интересуваме как не се сломява, а Богомил разказва, че мечтите му го водят напред - съветва никога да не се отказваме от тях. „Защото невинаги успяваме от първия път, но много се отказват, а просто може да не е дошъл моментът.” Дали го вълнува друг спортен връх, който да покори? Не, младият мъж мечтае за друго. „Искам да имам семейство и любов - истинска”, усмихва се скромно шампионът.

Питаме и кой е основният проблем във фитнеса и храненето. „Всички се сещат малко преди лятото, че искат бърза промяна и резултати. А това не става с магическа пръчка, за всичко се изисква време и постоянство. Разбира се, всяко движение е по-добре за здравето от липсата му. Е, да, с хранене резултатът ще е по-добър”, казва Богомил.

 

Втори живот

Преживял тежък инцидент на Цариградско шосе“

През 2005 г., единадесет дни преди републиканско първенство, Богомил преживява тежка катастрофа на бул. „Цариградско шосе“ в столицата. И до днес не помни какво точно се е случило, събужда се в болница със счупен таз, с извадени тазобедрени стави, спукан пикочен мехур, скъсано дебело черво, счупено и извадено рамо, проблеми с ретината - претърпява шест операции и получава категорични диагнози, че ще остане инвалид. Именно отношението и това, че никой не вярва в него, му дава сила да се изправи отново на крака. Не го сломява фактът, че започва отначало да се учи да ходи и да контролира тялото си. Две години по-късно става първи в Балканското първенство по културизъм. Републикански вицешампион по вдигане от лег, също и многократен медалист от турнири по вдигане от лег, автор на множество статии, свързани с фитнеса, здравословното хранене и мотивацията. Миналата година също печели второ място на републиканско състезание, след като вдига от лег 207 кг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица