Шведската прокуратура издаде заповед за ареста на Джулиан Асандж

Шведската прокуратура съобщи днес, че е издала заповед за арест на основателя на сайта за разкрития „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, който се намира в затвор във Великобритания, по обвинения в изнасилване в скандинавската страна, предаде АФП, цитирана от БНР.

Заповедта идва след възобновяването на разследването от 2010 г. и след като съд го одобри Стокхолм ще поиска екстрадицията на Асанж от Лондон.

Асандж бе арестуван миналия месец от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон и бе осъден от Кралския съд на лондонския район Саутарк на 50 седмици затвор, заради това, че през 2012 г., след като бе освободен под гаранция, не се яви в съда, а се укри в еквадорското посолство.

Шведската прокуратура заяви, че британските власти ще трябва да решат въпроса за конфликт между евентуална европейска заповед за арест и искане на Съединените щати за екстрадиция на Асанж.

Междувременно еквадорското посолство е започнало да предава негови вещи на САЩ. Сред тях са ръкописи, документи, медицински данни и електронно оборудване.

Адвокатът на Асанж определи това като безпрецедентно в историята на предоставяне на убежища.

Коментари

Задължително поле