Швейцарски стипендии за трима студенти от Технически университет-Пловдив

Трима студенти от пловдивския филиал на Технически университет-София ще получават през новата учебна година стипендии от Швейцария, похвалиха се от ръководството на вуза в града под тепетата, след като получиха потвърждение от централата на фондация „Юрген Дорман” и фирма АББ (АВВ) в Цюрих. Третокурсничката Евгения Ставрева ще получи стипендия в размер на 5860 лева, а отделно от нея на бъдещата инженерка се осигурява и целева сума от 900 лева за закупуване на мощен компютър, необходим за следването й в специалността “Индустриален мениджмънт”. За себе си отличната студентка разказа, че родителите й са инженери, които са я подкрепяли при избора й на стаж в престижната електрическа компания АББ в Тракия индустриална зона.

16pl4006-tu-pd-2

През целия месец август тя е стажант в отдел “Логистика” на предприятието край Раковски. “Ще инвестирам цялата сума от стипендията в професионалното ми развитие. С нея ще подпомогна обучението си в Техническия университет и ще запиша различни квалификационни курсове, за да стана добър инженер. Стипендията включва безплатен курс по английски език и ще се възползвам и от тази възможност, за да се изразявам по-точно в техническия английски”, заяви Евгения Ставрева. Третокурсничката от Техническия университет смята да акцентира върху програмирането и инженеринга, защото смятам да започна работа като инженер-мениджър в АББ.

Швейцарски стипендии за трима студенти от Технически университет-Пловдив

Двама четвъртокурсници от специалността “Електроника” на Технически университет-Пловдив пък получават новата стипендия “АББ Талант” , която е в размер на 3000 лева и се дава “въз основа на качества, потенциал и академичен успех на студентите”. В момента и двамата стипендианти Ерсин Сюлейман и Стефан Гърбев са на летен стаж в АББ. “За втора поредна година съм на стаж във фирмата. Не зная защо точно мен са ме избрали, но съм доволен, защото това са средства, които ми дават спокойствие, че ще завърша учението си, без да имам финансови проблеми, а това е важно за цялото ни семейство. Ние живеем в село, близо до Кърджали, и сега семейният бюджет няма да бъде толкова натоварен с моето следване”, разказва отличникът Ерсин Сюлейман. Стефан Гърбев също има успех над 5,50 от следването си и е наясно как ще инвестира стипендията си. “За мен и моето семейство това е доста голяма сума, затова смятам да я използвам разумно, като си купя техника, за да експериментирам това, което уча”, твърди Стефан Гърбев.

Швейцарски стипендии за трима студенти от Технически университет-Пловдив

България е една от 10-те държави, в които фондация „Юрген Дорман“ предоставя стипендии на студенти с много добри академични постижения, както и на такива, които се нуждаят от финансова подкрепа, за да могат да продължат образованието си. В договора за стипендията няма клауза за задължителна работа в АББ след дипломирането. “За трета поредна година имаме студент, отличен с най-високата стипендия на АББ. През това лято имаме и двама студенти, които получават стипендии “АББ Талант”, които компанията дава за първи път. Поддържаме много добри взаимоотношенията с фирмата и сме доволни, че след стажове в нея студенти са по-мотивирани и много по-наясно върху кои инженерни дисциплини искат да наблегнат в обучението си, за да имат добър кариерен старт и развитие”, коментира проф. д-р Въльо Николов, директор на пловдивския филиал на ТУ-София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони