Шестима души са арестувани за пожара в училищно общежитие в Турция

Снимка: Архив

Шестима души са били арестувани за снощния пожар в девическия интернат в южния турски град Аладаг, между които е и директорът на интерната, съобщи главният прокурор на Турция Али Йелдан, предаде БНР.

Той уточни, че при пожара са загинали 10 девойки, едно дете и една служителка, а 24 души са били ранени и са настанени в болница. Според Франс прес броят на задържаните е осем. Агенция Доган уточнява, че първоначално са били задържани петима души, а още трима заподозрени са в болница. Общо са били издадени 14 заповеди за арест.

В интерната били настанени девойки от бедни семейства от селища, където няма училище. Нямахме друг избор, освен да запишем дъщеря си в интерната, през плач заяви опечален баща. Той разказа, че много пъти искали от общината да осигури превоз, за да не остават девойките в сградата, но никой не се отзовал.

Има данни, че интернатът е построен от религиозна фондация, специално за девойки от средните училища, наречени имам хатипи. По-голямата част от триетажната сграда била облицована с дървен материал.

Турският вицепремиер Вейси Кайнак заяви, че интернатът имал разрешително от образователното министерство. За последно бил инспектиран през месец юни т.г., когато са установени нередности, допълни той.

В същото време се твърди, че вратата към противопожарната стълба била заключена или че девойките не са могли да я отворят. Разследващият екип, в който фигурират трима прокурори, разследва и тази версия, посочиха властите.

Трагедията разтърси турското общество. Надигат се гласове за обява на траур в страната или поне в провинция Адана, както и за най-строги присъди за виновниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа