Бедствено положение на Халкидики, 6 туристи загинаха

Мощната буря в централна Македония, Тракия и Тесалия в сряда вечерта имаше трагични резултати: шест потвърдени смъртни случая между които две деца, повече от 100 ранени и липсващ 64-годишен рибар в Неа Каликратия. Бреговата охрана го издирва, но засега без резултат. Жертвите на бурята са почиващи туристи. Караваната на двама души от Чехия е била отнесена от буреносните ветрове и водата. След срутване на покрив на ресторант са загинали румънка и 8-годишното й момче. Другите две жертви са двама руснаци, затиснати от паднало дърво.

Халкидики напомня бомбардиран пейзаж. Паднали покриви, повредени автомобили, изкоренени дървета са едни от най неизчислимите щети, причинени в Халкидики, което показва, че промяната на климата и последиците от него са факт.

Стихията е била придружена от силни ветрове, дъжд и градушка.

В района е обявено бедствено положение. Нанесени са много материални щети на домове, заведения и магазини. Медицинска помощ са потърсили между 60 и 70 души с различни фрактури и наранявания. Съсипана е и земеделската продукция.

За момента няма данни за пострадали български граждани. Множество екипи на Спешна помощ са на място и оказват помощ на пострадалите.

Правителствен екип пристигна на място. В 6.15 сутринта имаше заседание в неа Муданя на което бяха информирани за положението с мъртвите и ранените, за съществуващите щети и за мерките, които трябва да се предприемат за справяне със ситуацията.

Премиерът Мицотакис е в постоянен контакт с министрите, които са на място, и го информират за развитието на екстремния метеорологичен феномен и за усилията на спасителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа