6-ти ден от бедствието в Кресненското дефиле

Отмениха евакуацията в село Влахи, трети хеликоптер се включва в гасенето

Шести ден продължава битката с пожара над Кресненското дефиле. Ситуацията в село Влахи е под контрол и вече е отменена принудителната евакуация на хората. Полицията има за задача да въведе хората по собствените им домове. Това заяви на брифинг главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН.

„Надявам се днес да обявим няколко добри новини. Нощта беше драматична. Възникнаха 2 нови тежки огнища-между с. Сенокос и Ощава имаше върхов пожар. Колегите успяха да се справят и не допуснаха село Ощава отново да бъде опожарено. Включваме още един хеликоптер – общо три. Той е на частна фирма“, заяви гл. комисар Николов.

„Това е днешната задача днес – категорично да прекъснем разпространяването му. При кривия тунел нещата стоят добре. Има един участък, върху който днес ще поработим повече – трасето до газопровода. И там нещата вървят към добра посока. Дъждът няма да реши проблема, но ще подпомогне да не е върхов. 600 човека продължават усилията за погасяване на пожара“, каза още гл. комисар Николай Николов.

Дъждът, който заваля тази сутрин в района, няма да потуши пламъците, но ще помогне пожарът да не е върхов, допълни още Николов.

Гасачите са днес по-оптимисти, защото паднаха и температурите, иначе вятър в района има.

Дознанието пък за причините довели до пожара вече е прехвърлено на окръжна прокуратура, тъй като щетите са в големи размери. Разпитват се хора от района на Мечкул от където тръгна огнената стихия. Местните твърдят,че в часовете на пожара чули няколко гърмежа от дерето и смятат,че кравар или овчар е пукал пиратки. Но все още няма доказателства за това. Разследването продължава.

Гасенето продължава, над 600 пожарникари, военни, горски и доброволци са в района, струпана е и тежка техника. Хората работят на ротационен принцип, за да почиват.

Коментари

Задължително поле