Шестокласници сипаха спирт за горене във водата на съученик

Шега в час по физическо

Двама шестокласници от шуменското училище по изкуствата СУ "Сава Доброплодни" сипаха спирт за горене в бутилка с минерална вода на свой съученик и едва не го отровиха. Солената шега станала в последния учебен ден на миналата седмица в час по физическо, когато играли футбол.

Потърпевшият бил оставил шишето си с вода до футболната врата. Съучениците му уж купили спирта, за да палят стар телефон, но решили да си направят майтап с момчето. По тяхна информация му добавили само 2 капки от спирта, а когато той надигнал бутилката да утолява жаждата си, дори го предупредили, че има нещо. Нищо не последвало в първите часове, но към 17,30 часа преди шестия учебен час момчето се почувствало зле. Отвели го при мед. сестрата в школото, извикана била и майка му.

Детето било отведено в спешно приемно отделение, където веднага е направена промивка. Било в задоволително състояние, но заради неизвестността на погълнатата течност е настанено в детско отделение за наблюдение, каза д-р Петко Загорчев. До неделя ученикът е бил в болница, 13-годишният вече е на училище. След нелепата шега тримата съученици са отново заедно и приятели, коментираха педагози, изумени от глупавия майтап.

За случая е уведомен Регионалният инспекторат по образование, предстои да бъде разгледан и на педагогически съвет, каза директорът Албена Иванова. Писмени обяснения ще дава и учителят по физическо Веселин Гацев.

По обяд в четвъртък от училището излязоха и със специално изявления по случая, в което се казва: "Във връзка със запитвания от представители на средствата за масова информация за инцидент с ученик от СУ "Сава Доброплодни" – гр. Шумен, станал на 9 март 2018 г., петък, бихме желали да предоставим следната информация: Между 17:40 и 17:50 часа преди шестия учебен час в петък при медицинското лице в училището е потърсил съдействие с оплакване за неразположение ученик от VI клас. Детето се е оплакало от замъгляване на погледа и след проведен разговор с него и негови съученици е установено, че по-рано същия ден е пило вода, с прибавено в нея неуточнено количество спирт за горене.

Ученикът е дошъл на време за първия учебен час, който е бил по седмично разписание – физическо възпитание и спорт, като учителят е възложил на момчетата от класа занимания с футбол в училищния двор. Част от децата са оставили край футболното игрище и своите бутилки с вода. Двама други шестокласници решават да се пошегуват неумество със своя приятел, като наливат в бутилката му с вода неустановено, малко по думите им, количество спирт за горене, закупен от магазин преди идването на учениците на училище. В междучасието след първия учебен час, момчето, собственик на бутилката е консумирало от водата.

След полученото оплакване незабавно са уведомени ръководството на училището и Регионалното управление на образованието – Шумен и на първо място родителите на детето. 15 минути след постъпването на оплакването на детето е оказана компетентна медицинска помощ в "Спешно отделение" на МБАЛ – Шумен, където е оставено за наблюдение до неделя. В понеделник са проведени разговори с родителите на децата, участвали в инцидента. Изискана е писмена инфорация от учителя по физическо възпитание и спорт. Предстои случаят да бъде разгледан на заседание на педагогическия съвет на СУ "Сава Доброплодни" – гр. Шумен.

Потърпевшото дете вече посещава учебните занимания и няма последствия за здравословното му състояние. Резултатите от проведените разговори и проверката до момента сочат, че в случая не става въпрос за конфликт между децата, а за изключително нелеп, неосъзнат и безотговорен опит за шега".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право