Шефът на Александровска поема здравеопазването (ИНФОГРАФИКА)

*Бойко Борисов и следващите шестима в списъка са сигурни. Част от имената са от информация, публикувана в сайта Flagman.bg.

Лично Бойко Борисов поема ръководството на преговорите по коалиционното споразумение между ГЕРБ и патриотите, които продължават в понеделник. Очаква се на поредния кръг разговори между бъдещите участници във властта да бъдат разпределени министерските постове.

В петък до последно имаше спорове около енергийното и икономическото министерство, които от “Обединени патриоти” настояват да оглавят. Полемиката е колко министерски кресла се полагат на патриотите. В коалицията не са единни - от ВМРО настояват за пет, а НФСБ и “Атака” са изчислили, че математически имат право на четири. Владислав Горанов вече заяви, че ОП не могат да имат претенции за повече от четирима министри. Сигурно е, че няма да има структурни промени в МС, т.е. министрите отново ще са 17. Не е ясно дали вицепремиерите ще са трима или четирима.

Горанов каза и че този път няма да отстъпят на партньорите си здравното и образователното министерство заради многото критики, които са понесли в предишния мандат. Тогава и двете ведомства бяха поверени на реформаторите. Почти сигурно е, че шефът на Александровска болница Костадин Ангелов ще поеме здравеопазването. До края на миналата седмица фаворит за поста бе началникът на ВМА ген. Николай Петров, но в последния кастинг той отпаднал заради близостта си с бившия държавен глава Росен Плевнелиев.

Все още няма яснота кой ще поеме образователното министерство. Водят се разговори с бивш ректор и професор, очаква се днес да стане ясно на кого ще бъде поверен постът.

За министър на икономиката трябва да предложи експерт или съпартиец на Волен Сидеров. Негов фаворит се оказва бившия шеф на агенцията по приватизация Емил Караниколов, а мотивите на “Атака” са, че бил професионалист. В парламента усилено се коментира, че Сидеров и Валери Симеонов предпочитат да заложат на експерти, а не на депутати и партийни кадри. От партията на Валери Симеонов предлагат един от комисарите в КЕВР - Александър Йорданов, за енергиен министър. Той влезе в регулатора от квотата на патриотите.

За министерството на екологията от ОП са си харесали друг експерт - Нено Димов. Патриотите искат и културното министерство, за което претенции имат бившият кмет на Пловдив, който е и настоящ депутат от ОП - Славчо Атанасов, както и Петър Николов, който набързо прелетя през ДСБ, ДБГ и финишира в “Атака”. Николов бе водач на листата в Ловеч, но не успя да влезе в парламента.

Спорове има и около военното министерство, което се очакваше да бъде оглавено от Красимир Каракачанов. Последните новини от сондажите за кабинет обаче сочат, че Каракачанов най-вероятно ще бъде само вицепремиер, отговарящ за силовите ведомства. За министър на отбраната се въртят имената на двама генерали - на бившия началник на отбраната ген. Константин Попов и на ген. Пламен Манушев. Не са тайна обаче обтегнатите отношения на Попов с държавния лава и затова Манушев изглежда с по-големи шансове.

Патриотите имат амбиции и за земеделското министерство, но по-вероятно е да не го получат. Възможно е Десислава Танева отново да е министър, независимо че очаква да стане майка на близначки. Бившият шеф на фонд “Земеделие” Румен Порожанов също е възможен вариант .

Както “Труд” вече писа, сигурно е, че постовете си в кабинета “Борисов 3” ще запазят Томислав Дончев, Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Николина Ангелкова и Екатерина Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика