Шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев: Не купувайте храни от багажници на коли и крайпътни търговци

д-р Дамян Илиев, Снимка: БАБХ

Не купувайте храни от багажници на коли или крайпътни търговци. За това призова пред „Дарик“ директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. За предстоящите Коледни и Новогодишни празници инспекторите правят проверки на търговската мрежа за недоборсъвестни търговци.

От агенцията обаче разчитат и на сигнали на граждани. За целта работи и горещия телефон 0700 122 99.

Опасността от консумация на непроверени храни е много голяма, предупреди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев.

„Звучи все едно от едно време си купуваме някаква храна, която е на баба ни, дядо ни... някакви такива легенди! Само че тази храна и това месо ние не сме дали гаранция за него. Ние даваме гаранция в магазина, защото знаем от коя ферма е, кой е производителят, какви ваксинации са направени, какви изследвания са направени, дали тези животни са лекувани, били ли са болни преди това. Представете си какво става, ако имате едно прасе вкъщи и то се разболее. Лекувате го един-два дни с антибиотици. След това виждате, че то няма да се оправи. Изразът е приколват го и ако си го ядат сами, живи и здрави, но ако го продават е големият проблем. Защото тук се явява проблемът и с антимикробна резистентност, за която сте чували, и ние нищо не можем да кажем. Затова такова нещо не трябва да се прави“, каза Илиев.

„Българите да си купуват от магазините! Много ви моля! Сръбският нюанс - да отидем в Сърбия, защото там яйцата са по-хубави, месото е по-хубаво. Правете го, но това си е ваш риск! Агенцията гарантира магазините. Купувайте си само контролирани стоки“, призова още той

От агенцията отчитат, че хранителни натравяния по празниците и в туристическите сезони у нас от години не е имало.

Коментари

Задължително поле