На 21 февруари 2019 да почерпят

Турция: Европа се нуждае от съвременни миграционни политики

Франция глоби банка с 4,5 млрд. евро

Тръмп ускорява АЕЦ-овете за Саудитска Арабия Белият дом няма да търси гаранции от Рияд за ядрени оръжия

Задържаха бившия председател на македонския парламент Трайко Веляноски по искане на спецпрокуратурата

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич роди момче

Силно земетресение разтресе Турция, усети се и в Пловдив

Властите във Венецуела отмениха полети и затвориха ГКПП заради заплахите за външна намеса

Кайли Дженър: Нямам нито една пластична операция (СНИМКИ)

Умира аптеката, която работи като бакалия 1831 обекта нямат готовност за нововъведения

Скопие – център на шпионажа срещу Белград Обвинението хвърли сръбският министър на отбраната

АПИ: Между 23 и 24 часа на 20 февруари ще има профилактика на платформата за продажба на е-винетки

Внезапно почина бизнесменът Пламен Минчев

Цензурата узаконена от българския парламент Депутатите отхвърлиха президентското вето върху промените в Закона за личните данни (обзор)

Русия пусна видеоклип с тест на нов подводен дрон с ядрен двигател (ВИДЕО)

Шефът на бадминтона: Амбицията ни е да сме на нивото на азиатците

Володя Златев от 30 години е в бадминтона. В края на миналата година юристът наследява Пюзант Касабян на председателския пост на родната федерация. Бивш състезател, международен съдия и изпълнителен директор на централата той изминава всички стъпала на развитието в този спорт. През 2016-а е избран за един от 12-те членове на Апелативния съвет на Световната федерация. А през миналия сезон получава и високото отличие на Международната централа диплома и медал за „За заслуги“.
Дългогодишен член е и на Апелативната комисия на Българския футболен съюз (БФС). В интервю за „Труд“ д-р Володя Златев изказа мнение и за подготвяните промени в Закона за хазарта.

– Как ще коментирате идеята лотарийните и хазартни игри, които сериозно подпомагат финансово спорта, да нямат право да рекламират в тази сфера?
– Считам, че всяко ограничаване на достъпа на хората до подобни игри би било нелепо и разбира се, ограничава техните права. В края на краищата изборът е личен. Всеки сам решава дали ще играе или не – това e негово право. Още повече, че достъпът до такива игри опира и до държавните лотарийни игри, като част от тотото, които допринасят за финансирането на спорта и културата. Ето например, навремето по села и паланки, на панаири и на сергии се продаваха лотарийни билети. Тази традиция в България не е отсега, не е прецедент, както в момента са специализираните за това места. Но не смятам, че едно ограничение на хората би допринесло особено за намаляване интереса към игрите и съответно няма да има искания коефициент на полезно действие. Всяко ограничение рядко дава резултат, да не кажа почти никога.

– Как виждате изход от ситуацията?
– С един по гъвкав план трябва да се даде възможност на хората да участват в тези игри. Говоря и за държавните, и за частните оператори. В последните години от частните хазартни игри също има отчисления за спорт, а федерациите могат да участват на принципа за проектното финансиране. Ето, например, миналата година ние имахме два проекта за над 25 000 лева. Надсловът бе „Децата и бадминтона – не на зависимостите“, с който показахме как можем да държим подрастващите извън вредните пороци. Освен всичко тези игри са един от малкото начини за финансиране на отбори и клубове в страната. А отнемайки възможността на хората да играят съответните игри, реципрочно ще намалеят и спонсорските проекти. Без да правя реклама на „Еврофутбол“, наши състезатели се възползваха от тяхна инициатива за финансиране на млади таланти.

– Как именно?
– Вече трета година те подпомагат една от най-успешните ни състезателки при девойките Мария Делчева. Тя е №1 в Европа, пета в световната ранглиста и вече си осигури участие на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес в края на тази година.

Имате ли поглед как този въпрос е решен в чужбина?
– Във Великобритания, в Испания, в Италия, Германия също се продават подобни билети на принципа на свободен достъп. Това е начина за финансиране на спорта. И не случайно тези три нации са водещи в спорта. Така е и в повечето европейски страни. Съвсем по друг начин стои въпросът в Япония, където хазартът е табу. Но там и системата, и културата са различни. Разбира се, трябва да оценим и негативното въздействие на хазартната зависимост. Може да се въведат някакви надписи, обозначения, което да бъде вид превенция, ако гледаме чисто възпитателния и предпазващ ефект.

– А тотото до колко помага?
– Българският спортен тотализатор винаги е помагал, както и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Но знаете, че съвременният спорт изисква много средства и действително проблемът със финансирането е сложен за повечето федерации. Държавният оператор на хазартни игри и частните такива все пак са в конкурентна среда. Нормално е щом хората играят в други игри да намалеят постъпленията в тотото. Но ако се намери начин чрез гъвкав законодателен подход да се поощрят и засилят отчисленията за спорт от частния сектор по подобие на тотализатора, това би било удачен вариант. А на спортните организации да се даде възможност за равнопоставеност при кандидатстването за финансово подпомагане от различни източници. Защото в момента частите компании отделят по няколко милиона от данъчните си отчисления и те отиват в спортното министерство по направление основно за младежка превенция и спорт. Федерациите не могат директно да кандидатстват за тези средства като такива за текуща дейност – подготовка, възстановяване, международни състезания… Нашият основен ресурс е от тотото, а той все пак е ограничен, особено при настоящите условия.

– И все пак явно сте намерили добър баланс. Имате национален център на европейско ниво, както и много млади състезатели. Не е само Петя Неделчева, както бе преди години…
– Стараем се. За съжаление в България няма развита в достатъчна степен спонсорска култура, въпреки успехите. При нас е изключително трудно. Имаме скъпа екипировка и консумативи от гледна точка на перата за бадминтон. Разчитаме на спонсори, които да ни помагат било с пътувания, екипировка или възстановяване на състезателите. Но е трудно да финансираме 20 състезания в чужбина на всеки от елитните ни състезатели. Но се надяваме помощта на „Еврофутбол“ да го постигнем. Затова и ние федерациите имаме нужда да се обърнем за помощ към частните компании и оператори на хазартни игри.

– На пръв поглед бадминтонът е достъпен спорт – изисква се ракета и перо. Защо да е толкова скъп?
Нашите пера, с които играем, не са обикновени. Те са от естествен пачи материал. Една кутия стига до 65 лева, а на една тренировка отиват към 10 кутии на ден. Направете сметка.

– Предстои ви световно в Нанджинг, Китай, отивате с рекорден брой 9 състезатели. Как ще се справите финансово?
– Голяма част от бюджета ще отиде за този шампионат. От години не бяхме класирали мъже, сега са петима. Ще имаме и и традиционно силно женско присъствие. Пътуването ще струва към 50 000 лева. Само една нощувката на човек е над 100 долара, а самолетните билети са по около 900 долара…

– Все пак имате и турнири със сериозни наградни фондове. Могат ли елитните ни състезатели да се издържат само от тях?
– За момента само сестрите Габриела и Стефани Стоеви могат да стигнат до големите пари. И в края на годината ще имат добър финансов резултат. За останалите състезатели е трудно постижимо на този етап. Но се стараем и младите да подобрят нивото си. Амбицията е непрекъснато да правим лагери с азиатците. Ето наскоро ни гостува националният отбор на Тайван. А в продължение на договора за олимпийските игри Токио 2020 през септември отново ще имаме лагер в Япония в град Окаяма. Само преди дни японците спечелиха световната отборна титла. Това е нашата политика – да сме на нивото на азиатците. Затова тренираме с тези, които диктуват модата при мъжете и жените.

– Петя Неделчева ще се върне ли на корта след майчинство?
– Разбира се, но по-скоро като треньор. Тя вече има завършена магистратура в Национална спортна академия. Притежава и невероятен авторитет сред младите и по-големите. Смятаме, че тя трябва да поеме и националните отбори – нов кадър със своите идеи, който може да бъде един много успешен треньор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.