Шефът на КЕВР: "Булгаргаз" внася до 10 юни искане за поскъпване на газа от юли

До 10 юни "Булгаргаз" ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искане за увеличение на цената на газа от 1 юли. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след днешното обществено обсъждане на новите цени на тока и топлинната енергия от юли, предаде БГНЕС.

„Комисията продължава да следва консервативната си политика и да не допуска сериозни промени по отношение на исканите цени. Към този момент КЕВР не може да отчете цената на газа, който идва от Русия, каква ще е тя не мога да кажа, тъй като все още "Булгаргаз" не е изчислил”, отбеляза председателят на регулатора.

От държавното газово дружество преди месец обявиха, че цената на синьото гориво може да поскъпне от юли с 16%. Иван Иванов поясни, че при очакваното поскъпване на тока, парното и топлата вода не е отчетено исканото от "Булгаргаз" увеличение. Ако това се потвърди, по думите на Иванов, естествено ще има отражение най-вече за индустриалните потребители, тъй като битовите през лятото консумирали по-малки количества газ. Председателят на КЕВР коментира и решението на Европейската комисия по отношение на отменените рестрикции спрямо Газпром.

В преговорите се заговори, че руската корпорация е задължена да намали цената на газа за България. „Очаквам в най-кратък срок българското правителство да започне преговори, защото Газпром сами няма да намали цените. Както знаем, ЕК заяви в своето решение, от момента на неговото влизане в сила - България и още 7 страни са в правото си да поискат начало на преговори. Пак казва ЕК е дала зелена светлина, българската страна трябва да реагира най-скоро”, категоричен е Иванов.

Коментари

Задължително поле