Шеф на „Нисан“ арестуван за измами

Укривал доходи и харчел фирмени пари за лични нужди

Управителят на японския автоконцерн “Нисан” Карлос Гон (64 г.) бе арестуван в Япония за нарушаване на финансовите закони на страната, предаде Би Би Си.

Гон ще бъде отстранен от борда на компанията в рамките на тази седмица, посочи изпълнителният директор на “Нисан” Хирото Саикава. Той допълни, че фирмата е извършила вътрешно разследване на случая по получен сигнал, което продължило няколко месеца.

Според японски медии Гон е обявил значително по-ниски доходи от реалните си с цел избягване на данъци, по непотвърдена информация е декларирал 5 млрд. йени (44 млн. долара) за петгодишен период от 2011 г., но всъщност получавал около 10 млрд. йени годишно през въпросния период. Освен това е заподозрян и в харчене на фирмени пари за лични цели.

Новината срина акциите на “Нисан” с 12-15%. С 11% пък паднаха акциите на френския автогигант “Рено”, който притежава 43,4% от “Нисан” и чийто изпълнителен директор е арестуваният Гон. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му ще положи усилия да запази стабилността на “Рено” и съюза му с “Нисан”.

Коментари

Задължително поле