Шойгу: Русия забавя умишлено настъплението

Руските сили умишлено забавят настъплението в Украйна, за да се избегнат жертви сред мирното население, подчерта Сергей Шойгу.

Москва ще продължи операцията до изпълнение на поставените задачи

Целта е да се даде възможност на цивилните да се евакуират

Чуждите наемници в Украйна вече са над 6000

Русия съзнателно забавя темповете на настъпление в Украйна, за да се избегнат жертвите сред мирното население. Това обясни днес руският отбранителен министър Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

“Руските въоръжени сили, за разлика от украинските, не нанасят удари по гражданска инфраструктура, където може да се намират мирни жители. Набелязаните огневи позиции и военни обекти на противника биват поразявани с високоточно оръжие”, подчерта Шойгу на среща с колегите си от Организацията на договора за колективна сигурност.

Министърът подчерта, че за излизането на жители от обкръжени населени места се обявява режим на тишина и се отварят хуманитарни коридори, което забавя настъплението на руските сили. “Това обаче се прави съзнателно, за да се избегнат цивилни жертви”, обясни Шойгу.

Той увери, че Москва ще продължи военната си операция до пълното изпълнение на всички поставени задачи, независимо от санкциите на Запада и помощта, която той оказва на Киев.

“Въпреки мащабната помощ на Запада за режима в Киев и санкционния натиск върху Русия, ще продължим специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите”, отсече военният министър. И припомни целите на операцията, които остават непроменени - защита на хората от геноцид, демилитаризация и денацификация на Украйна, осигуряване на нейния неядрен и неутрален статут.

“Опасявайки се от разгром на украинските войски, Западът в спешен порядък организира доставки на смъртоносно оръжие. Разгърната бе широкомащабна кампания по дезинформация на световната общественост по отношение на истинските причини за кризата. В страната (Украйна) се изпращат съветници и сътрудници на частни военни компании, а броят на чуждестранните наемници надмина 6000 души”, посочи Шойгу.

Той обвини западните страни, че отказват да признаят мъченията и убийствата на пленени руснаци в Украйна, както и употребата от страна на Киев на “терористични методи против собствения си народ”. “Така наречените цивилизовани страни не само отричат съществуването на неонацизъм в Украйна, но и с почести приемат представители на нацистки подразделения, замесени в кървави злодеяния”, подчерта Шойгу.

Той припомни и че Западът е игнорирал предложенията на Русия за регулирането на ключови за нея въпроси - отказ на НАТО от разширяване на изток и от разполагане на оръжия край руските граници. “Правеха точно обратното”, каза Шойгу.

Донбас няма да се върне в Украйна

Москва критикува мирния план на Рим

Руските сили продължават разминирането на района около “Азовстал” в Мариупол (на снимката - разрушена жилищна сграда край завода).

Остри критики към предложения от Италия план за регулиране на кризата в Украйна отправи днес Дмитрий Медведев - бивш премиер на Русия, в момента заместник председател на руския Съвет по сигурността, предаде ТАСС.

“Изглежда, че той не е изготвен от дипломати, а от местни политолози, които са чели твърде много провинциални вестници и си служат само с украински фейкове”, смята Медведев.

Планът на Рим бе представен миналата седмица от външния министър Луиджи ди Майо. Той предвижда влизане на Украйна в ЕС, автономия на Донбас и Крим в рамките на украинската държава, както и важна роля на ООН, ЕС и ОССЕ за организирането на първоначално прекратяване на огъня.

Според Медведев т. нар. план не отчита реалностите, а представлява “чист поток на съзнанието на европейските графомани”. Бившият премиер бе категоричен, че обявилите се за независими републики в Донбас - ДНР и ЛНР, са взели окончателно решение и няма да се върнат обратно в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа