Шойгу: Руската армия има 30 пъти повече крилати ракети отколкото през 2012 г.

Броят на крилатите ракети с висока точност в руската армия от 2012 г. насам се е увеличил над 30 пъти. Това каза руският министър на отбраната, генерал Сергей Шойгу, цитиран от TACC.

"С ускорени темпове се увеличава броя на високопрецизни оръжия за далечни дистанции, базирани в сухопътните, въздушните и военноморските ни сили. Броят на носителите се е увеличил над 12 пъти от 2012 г. насам, а ракетите с висока точност - 30 пъти. Времето за подготовка на полетни мисии е съкратено на три часа“, каза министърът.

Той припомни също, че съвременната военна техника, създадена на базата на дигитални технологии и с елементи на изкуствен интелект, започва да навлиза в руската армия, заедно с оръжейните системи, базирани на нови физически принципи.

„В процеса на бойно обучение военнослужещите активно овладяват роботизирани системи и безпилотни летателни апарати, използването на които значително повишава бойната ефективност на войските“, добави Шойгу.

Той още припомни, че само през 2019 г. въоръжените сили са попълнени с над 6,5 хил. единици ново и модернизирано оръжие. Общо до края на 2020 г., в съответствие с майския указ на президента на Русия Владимир Путин, делът на съвременното оръжие във войските ще бъде над 70% и ще продължи да се поддържа на това ниво.

Коментари

Задължително поле