Шофьорът на камиона-убиец в Берлин се е борил срещу атентатора

На 19 декември камион се вряза в базар в Берлин, отнемайки живота на 12 души. Машината измина десетки метри през коледните къщички и посетителите им, а когато спря, мъжът, която я управляваше, изскочи от кабината и изчезна.

Впоследствие в нея полицията намери окървавено тяло. Оказа се на полския гражданин Лукаш Урбан – шофьорът на камиона, предава БТВ.

Според последните данни от германските власти най-вероятно той е бил жив по време на атентата и дори се е опитал да го предотврати. За това говорят множеството прорезни рани по тялото. Вероятно и извършителят е ранен.

Разбираемо, семейството на Урбан отказва да говори пред медиите. Той обаче е добре познат в родното си село Рожново и всички са разстроени от смъртта му. Съседите му го описват като възпитан, културен, кротък мъж. Има съпруга и 17-годишен син.

Собственикът на камиона убиец, Ариел Журавски, който е братовчед на Урбан, е уверен, че той е защитавал „своя камион до самия край“.

„Прякорът му във фирмата беше „инспекторът“. Той трябваше да работи някъде другаде, а не като шофьор. Беше много свестен и внимателен. Когато чух, че камионът се е врязал в тълпата, заподозрях, че с него се е случило нещо нередно“, каза Журавски пред журналисти.

Той разказа, че Урбан превозвал стомана и пристигнал в компанията, за която бил предназначен товарът, в понеделник сутринта. Там обаче не можели да приемат доставката и му казали да изчака до другата сутрин.

Журавски показа пред репортери снимка от мобилния си телефон, на която братовчед му обядва в закусвалня. Кадърът е изпратен около 14 ч. в понеделник. Това е и последната известна фотография на шофьора, докато е бил още жив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа