Щатският долар продължава да поскъпва на световните валутни пазари

Щатският долар продължава да поскъпва на световните валутни пазари, тласкайки към понижение цените на акциите и суровините. На фона на голяма серия от аукциони на Фед късно снощи той стигна максималната си стойност от юли 2017 година досега, съобщи Bloomberg.

Еврото поевтиня спрямо щатската валута с 0.6%, а британският паунд- с 0.5%. В следващите три дни предстои изземване на почти 100 милиарда долара от световните валутни пазари, съобщи на своята страница Федералният резерв на САЩ. Планирано е пускането на държавни ценни книжа за 164 милиарда долара.

С намаляването на доларите в обращение се очаква кредитите в щатска валута да поскъпнат. LIBOR също обнови 10-годишен максимум, а цените на петрола продължават да се понижават, независимо от изявлението на Саудитска Арабия за намаляване на добивите с 500 000 барела за денонощие.

Данните показват, че икономиката на САЩ остава стабилна, а през декември се очаква и ново повишение на лихвените равнища. Експерти прогнозират и ново поевтиняване на еврото, като отчитат потенциал до достигане на съотношението му с долара в рамките на 1.03.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси