„Ще атакуваме Санкт Петербург": Военни от Полша и Прибалтика планират отговор при нападение от Русия

"Ще отговорим не в първия ден, а в първата минута"

Полша и прибалтийските държави вече имат планове за ответни действия, ако Русия атакува съседните на нея европейски държави след Украйна, пише германското издание Bild.

"След края на войната в Украйна, Русия може да насочи своя „империалистически експанзионизъм“ към Естония, Латвия, Литва и Полша", заяви Кестутис Будрис, съветник по националната сигурност на президента на Литва, на конференцията Defending Baltics. Според него вероятността от такъв сценарий ще се увеличи, ако Беларус окончателно стане част от т.нар. Съюзна държава, заедно с Руската федерация.

„Украйна ни дава няколко години време. Ако Русия победи там, ще имаме една руска дивизия в Лвов, една в Брест и една в Гродно“, каза началникът на полския генерален щаб Раймунд Анджейчак на същия форум.

По думите му, ако руски войски пресекат границата с Литва, ще последва „незабавен отговор“.

„Не в първия ден, а в първата минута. Ще ударим всички стратегически цели в радиус от 300 километра. Ще атакуваме директно Санкт Петербург“, каза Анджейчак.

Той е убеден, че европейските страни „трябва да поемат инициативата в свои ръце“ и да дадат да се разбере на Русия, че атака срещу Полша или балтийските страни би била началото на тотална конфронтация. Анджейчак смята, че това е единственият начин да се разубеди Кремъл от подобна агресия.

За тази цел в момента Полша закупува 800 ракети с обсег до 900 километра, които ще бъдат използвани в случай на руска атака.

„Трябва да сме в състояние сами да отвърнем на удара незабавно, без да чакаме решение в някои столици на НАТО дали да се позовем на Член пет“, каза командирът на литовската армия Раймундас Вайкснорас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа