Кой уби Рокси на плажа във Варна

Домашно куче, порода самоед, беше застреляно преди два дни на плажа до свлачището „Трифон Зарезан” край Варна. Скандалният случай потресе Варна и разгневи природозащитниците. Домашно куче беше застреляно на плажа пред очите на стопанката си.

Собственичката Даниела и кучето Рокси си играли на пясъка, когато ги застигат изстрели.

Извършителят засега е неизвестен. Вчера беше направена аутопсия на тялото на Рокси, за да се извади куршумът - по първоначални данни става дума за куршум, а не за сачма.

Собственичката на кучето Даниела Кръстева разказва за БТВ, че по времето, когато са били на плажа, около тях не е имало хора. Те са си играели, когато е чула свистене и дори не е разбрала какво става. След като видяла, че кучето е ранено се обадила на приятели си и го закарали в клиника. Докторите са й обяснили, че куршумът е минал целия гръден кош, разкъсал е белия дроб и се е спрял в плешката. Не е имало вариант животното да бъде спасено.

Главният разследващ комисар Иван Иванов съобщи, че е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт на гръбначно животно по особено жесток начин. Проведени са необходимите процесулно-следствени действия. Случаят е докладван на районна прокуратура - Варна.

Вероятността извършителят да бъде разкрит скоро е голяма, каза разследващият.

Според Светла Димитрова от „Анимъл хоуп” – Варна властите не правят достатъчно, няма достатъчно ефективни присъди, няма дори достатъчно присъди, които да определят престъпленията към животни като такива – в повечето случаи се разглеждат като хулигански прояви. Според Димитрова зоополицията също не работи.

Коментари

Задължително поле