Раненият алпинист на Олимп е без признаци на живот

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Четири възможни варианта за преместване на националния стадион

Градушка отне поминък, земеделец го връща Стихии нанесоха щети в Свищов, Левски и Русе

Във Велико Търново откриват паметник на Христо Ботев навръх 2 юни

Осигуровки и за доходи от продажби в интернет Хората, които извършват стопанска дейност, с вноски като еднолични търговци

20 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Дебелец

100 декара от сметището край село Цалапица горят

Ще си докараме ли гражданска война? Решителни действия срещу циганската престъпност, а не политически пиар!

Нямах никакви намерения да се изказвам по повод на събитията във Войводиново, защото едва ли някой би ме разбрал в условията на крайна възбуда. Още преди близо 20 години написах, че ако продължаваме да се отнасяме с циганите само като източник на купени гласове и отхвърляме всяка възможност да станат редовни граждани, много скоро можем да се окажем към български вариант на „Черните пантери” в САЩ през 60-те и 70-те години на миналия век. Младите цигани вече говореха за своите права, за потисничество от страна на българите, започваха да се организират.

Днес те вече говорят за „война с българите“. От наша страна евродепутатът Ангел Джамбазки открито зовеше да се готвим за война. И дочака. Населението е обхванато от справедлив гняв и настоява за сурови мерки. Генерал Шивиков поведе командосите на „мирен протест” във Войводиново. Министърът на отбраната стъпи тежко по улиците на циганското гето. И пое големи отговорности. Най-видните академици застанаха с писмо до премиера зад категоричните решения на министъра. Зад същия министър, когото неотдавна обвиняваха в мекушавост по македонския въпрос. Медиите разпалиха огъня на антициганските настроения. Поне в началото на тази криза гласът на благоразумието не можеше да се чуе. Къде ти в тази обстановка някой би се вслушал в напомнянето да сме резервирани към изхвърлянията на политиците, особено на тези, които бяха загубили обществената си подкрепа за предстоящите евроизбори. Представям си пък на какъв огън ще бъда подложен от анонимниците в социалните мрежи! И много от самите цигани няма да ми повярват, ще ми се присмеят. Ставал съм и аз жертва на цигански кражби и свидетел на безразличието им към правата и живота на другите. Знам им характера.

Затова приех наивно поканата на една телевизия за обстоен разговор за международното положение през настъпилата година. Но бях атакуван още в началото с въпроса, който е заглавие в един популярен седмичник „Ще стане ли Войводиново втора Катуница?“ И се започна…

Подкрепям всякакви строги мерки и наказания за престъпниците. Подкрепям всякакви действия срещу незаконното заселване, като не забравяме, че тук не е Газа. Подкрепям всякакъв опит да се реши циганския проблем в България дори с цената на необичайни и радикални решения. Бих подкрепил вероятно и програмата на министър Каракачанов, ако се запозная с нея. Не подкрепям медийното безразличие. Хуманността не е отживелица. Нито е чужда на българския характер.

Не съм никакъв либерал. Не членувам в неправителствени организации. Ръководя се от собствените си разбирания за това кое е добро и справедливо. За мен, за семействата ни, за народа ни, за България. Ето защо категорично съм против да разпалваме война в нашите редици , поддавайки се на фалцетния патриотизъм на хора, жадни за власт. Не им вярвам, като ги гледам по телевизията. Ще се бият в гърдите само до изборите. Не, те няма да избият или изгонят циганите. Циганите им трябват за да купуват на безценица гласовете им за изборите. И точно за това не са заинтересувани от тяхното просвещение. Дано събитията във Войводиново дадат тласък на разумно и всеобхватно решение на циганския проблем. А това означава да приемем, че сред циганите има мнозина, които искат и да учат, и да се трудят и да бъдат почтени граждани.

Разказвал съм и преди за историята на Николета. В село Равадиново, Бургаско, една ученичка от десети клас по време на ваканцията си съвсем сама, безплатно и доброволно организира цял клас с млади циганчета, които учи да четат, пишат и смятат. Директорката на местното училище им отстъпва стая за лятото. Децата идват на уроците съвсем доброволно, с желание. На някои и майките пожелават да идват на уроците. И децата, и майките казват на младата си учителка „госпожата”. Разпусна ги през септември. Ето колко несправедливо е да се твърди, че циганчетата нямали никакво желание да се изучават.

Не съм наивник, знам колко е трудно. Но ще става все по-трудно, ако поставим непреодолими граници между българските граждани и циганското малцинство. Започне ли войната, връщане назад няма.

А защо не запитаме политиците, особено тези, които „гъделичкат“ патриотичните настроения, какво предвиждат в своите програми за решаването на циганския проблем? И защо като дойдат на власт, си прехвърлят като „горещ картоф“ тази неприятна тема? Не е ли това истинският патриотизъм – да защитиш своите граждани с цената на строги мерки, въвеждане на ред и законност, без да губиш човешкото си лице?

Ако мислите, че политиците са готови да минат през всичко и да запалят дори домовете ни, за да се домогнат до властта, помислете дали и сега не сме изправени точно пред такива действия?

 

Българи юнаци

Ако правилно съм разбрал, стачкуващите в Брюксел български превозвачи са спечелили успех в Брюксел и ще си спестят валутата. Сега ще си спят в кабините, ще ядат сандвичи и ще си ходят у дома от време на време.

Питам се какво би станало, ако брюкселските чиновници се сетят и поискат и командированите в чужбина български журналисти, служители, дипломати, дребни бизнесмени да не спят в най-евтините хотели, да се хранят по три път на ден в прилични ресторанти, да не си носят сандвичи и ракия от дома, да си сипват бензин в бензиностанциите и т.н. Каква стачка ще им спретнем тогава! Начело с целия парламент и правителство! Българи-юнаци!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Гарелов по принцип е прав, но ако има държава, която да е интегрирала цитаните, това е Германия. Защо! Защото няма морков, а тояга. Всяко престъпление се наказва сурово по смисъла на закона и то незабавно. Крадеш ли, биеш ли, убиваш ли, чакат те решетки. А какво става у нас? Моя роднина беше убита от циганин за 5 лева. Престъпникът беше задържан, престъплението доказано по категоричен начин от разследващите, а вече трета година съдът в Ловеч не се е произнесъл. Безобразие!

  1. В кочината германия, проблемът е бил решен преди 70 години.
   Пий си хапчетата, пизи неадекватно!
   Наказания за малцинствата имало в германия. Идиот!

 2. NE E PRAV,STEFANE,ZASHTOTO NIKOI NE E ZATVORIL ZA TZIGANITE U4ILISHTATA ILI KAKVOTO I
  DA BILO DRUGO!VKLJU4ITELNO I V PARLAMENTA!NIKOI NE UPRAZNJVA NASILIE ILI VODI,,VOINA,,
  SRESHTU TJX,A SE ISKA SPAZVANE NA ZAKONITE I MORALNITE NORMI NA OBSHESTVOTO!NA
  BALGARSKIJT NAROD MU OMRAZNA IZNUDVANETO S,,ETNI4ESKATA KARTA,,!

 3. Рано или късно гражданската война ще бъде факт.Няма да може да се избегне.След години,София-град държа,Пловдив,Бургас,Варна-градове държави,на територията на България.Останалото ще бъде обезлюдено .Всичко е предначертано.

 4. Истинските патриотични българи нямат място в България. Трябва да бягат. У нас са останали около 5 млн постоянно живеещи. От тях половин милион турци, 320 хиляди роми, (статистика от 2011. Вече са половин милион.) около 2 милиона пенсионери, около 800 хиляди комунисти и русофили. Турците няма да се бият срещу турци. Русофилите и комунистите няма да се бият срещу Русия, ромите няма да се съпротивляват на никого. Оставащите около 1 милион нормални българи ще бъдат претопени… или избити. Бъдещето на патриотичните българи е … в чужбина.

  1. Заминавай на майната си и не помисляй да се връщаш . Там ще си наистина БУЛГАР , ще те уважават /анално/ , а ти ще си радостен и щастлив . Дерзай !

 5. Ами…природата не прощава- каквото реши това и става! Ясно и очевадно е , че апокалипсиса на ганьовистан е на прага, затова лека полека, един по един да почнем да ви вкараме в правата вяра и да ви направим част от великата 85 милионна турска нация! Само- един по един , без да се бутате!

  1. Сам не знаеш колко си прав! Ако родителите ти знаеха какво е концентраптив или поне възпитание, сега нямаше да ти чета простотиите. „Правата“ ти вяра е примитивен пещерен нацизъм изповявдан само от пещерни примати. Ако махнеш болшевиките, потурнаците и циганите от България си ставаме нормална бяла държава. Вие правите разликата!

 6. Досега не ми се е случвало Гарелов да е прав за каквото и да е, още повече това негово словоизлияние е просто ожалване и оправдание на лична основа защо е малоумник. Само веднъж милият се изпусна да каже една истина и сега съжалява, макар никой и да не забеляза това което каза. А то е повече от показателно. Преди 30 и нещо години в края на социализма е бил повикан на едно много високо място с още два мастити журналисти и отговорни партийни другари в областта на бай Тошовите медиите и човека от високото място ги попитал какво ще направят българските турци в очертаващото се противопоставяне между БКП и новосъздаваното СДС и тримата дружно казали „Ами турците ще отидат при СДС!“ Тогава дружно решили че трябва да се подкрепи ДПС и да се регистрира като политическа партия!

 7. У нас е така защото всички отговорни другари като Гарелов говорят по тоя начин! Сакън да не стане това, сакън да не стане онова, а то от както има цигани тук все сме в гражданска война с тях, още от турско! Ама от доста време тая война ние сме жертвите, а те насилниците, а Гарелов вика само „сакън, та сакън“! Не си отишъл на правилното място бунак с бунак. Тия работи трябваше да отидеш днес пред министерския съвет да ги обясниш на образованите цигани, а не тука като мишка! И все тая интеграция, та интеграция! А Бе бунаци нас някой интегрирал ли ни е по начин по който предлагате да ги интегрирате с пари и премълчаване на престъпленията им? Ако ще интегрирате тях то и ние искаме пари и незаконни къщи за да се интегрираме и ние! Другото е расизъм!

 8. ABE,,LUDOGORSKIJ,,IMA LI DIVI PRASETA PO VASHIJT KRAI ILI GI IZJDOXTE?ZA EDNI PRIJTELI-LOVDZII OT
  KRIUMOVGRATSKO PITAM,AZ SI IMAM DOMASHNO.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.