Юбилейна изложба на Илия Бешков в Плевен

Бешков е един от най-забележителните български творци от първата половина на XX век.

Поводът е 120 г. от рождението на художника

Експозицията ще гостува в София на 15 декември

Юбилейната експозиция “120 години от рождението на Илия Бешков” отвори врати в художествената галерия в Плевен, носеща името на големия български творец.

Галерия “Илия Бешков” притежава най-мащабната по обем и съдържание колекция от творби на художника - около 1300, от всички основни негови творчески теми: “Испанска хроника”, политическа и битова сатира, религиозни творби, скици, илюстрации и учебни рисунки. Юбилейната изложба включва повече от 270 негови произведения, сред които и много непоказвани. 

Двоен автопортрет, Илия Бешков, 1945 г.

Благодарение на сътрудничеството с Регионалната библиотека “Христо Смирненски” - Плевен, са представени и книги с илюстрации на художника. По време на престоя на Юбилейната експозиция “120 години от рождението на Илия Бешков” в Плевен ще се проведат занимания по изобразително изкуство за деца.
На 15 декември изложбата ще гостува в залите на Съюза на българските художници в София.
Бешков е сред най-забележителните български творци от първата половина на XX век. 

“Интервю с пчелата”, Илия Бешков.

Работи основно живопис и графика, но също е писател и педагог. Творчеството му е всеобхватно и насочено към всички възрасти. За малките Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като “Ането и Тошко Африкански” на Ангел Каралийчев, Крали Марко, Хитър Петър, стихосбирките за деца на Дора Габе и др. Следвал е в Софийския университет, завърнал се е за кратко в Плевен като учител, а след това е учил живопис в Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов.

От 1945 г. е преподавател в Художествената академия по рисуване, илюстрация и оформление на книгата. Редовен професор става през 1953 г., завежда катедрата “Графика” до края на живота си през 1958 година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства