Юнкер: Обвиненията за нова „желязна завеса“ с Източна Европа са неоснователни

Бялата книга не цели създаването на „Европа на две скорости“ заяви по време да дебат в Страсбург авторът й Жан-Клод Юнкер, информира БНР.

В дискусия с евродепутатите, преди срещата в Рим, за бъдещето на ЕС, председателят на ЕК обясни, че текстът е бил зле интерпретиран.

"Не става въпрос за нова „желязна завеса“ между източна и западна Европа. Идеята е да задълбочаваме интеграцията си дори ако не всички са съгласни с това. Ако погледнете случаите на досегашното засилено сътрудничество в определени области, всички „нови“ членки искаха да участват, за разлика от старите, като Холандия например, които не пожелаха. Така че обвиненията за нова „желязна завеса“ с Източна Европа са неоснователни", подчерта Юнкер.

"Сценарият за много скорости предизвика много противоречия – не само тук в Европарламента. В същото време той има отрезвяващ ефект, за онези, които си мислеха, че ще отслабят ЕС. Надявам се срещата в Рим да бъде повратен момент за реинтеграцията на Съюза. Знам, че не всички политици ще бъдат наши съюзници. Но колкото и парадоксално да звучи – мнозинството от гражданите на държавите, управлявани от евроскептици, ще бъдат на наша страна.", коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа