Ядем алтернативен шоколад - без какао

Залъгват ни с кремове от ядки, семки и бобови растения

Брюксел налага все по-строги регулации

Цената на какаото надхвърли 10 000 долара за тон на фона на болести и разрушителни климатични условия в Западна Африка. Фючърсите достигнаха 10 080 долара в Ню Йорк.

Какаото освен това е в списъка на Европейския съюз със стоки, застрашени от обезлесяване, и през демекври тази година ще стане предмет на Регламента на Европейския съюз за обезлесяването (EUDR). Новият закон засяга всички компании, внасящи какао в блока.

Няколко фирми вече преосмислят какаото с оглед на устойчивостта - Planet A Foods например използва овесени ядки и слънчогледови семки като шоколадова алтернатива с най-добър вкус, продавана под марката ChoVivia.

В Съединените щати Voyage Foods заменя какаото с гроздови семки, остатъчен материал от производство на вино, които комбинира с растително масло, тръстикова захар, слънчогледово протеиново брашно, естествени аромати, слънчогледов лецитин и сол.

Базираната в Обединеното кралство компания Nukoko пък прави алтернативен шоколад от бобови растения, по-специално от бакла, която съдържала специален протеин.

Южноиталианският стартъп Foreverland работи с рожков за производството на шоколадови продукти без какао, които предлага на пазара под марката Freecao. Базираната в Лондон Win-Win също залага на рожков и ечемик за “шоколадовите” си продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят