Як ритник заби кабинетът в зелените задници

Изменението важи само за ски зоната над Банско

Решение в подкрепа на развитието на зимния туризъм в България взе Министерският съвет на последното си редовно заседание за 2017 година.

Министрите гласуваха “за” частичното изменение на плана за управление на Национален парк “Пирин”. Отделно по казуса с модернизацията на ски зона “Банско” кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зоната и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия. Те трябва да са съгласувани до буква с екологичното законодателство.

Заседанието на кабинета бе прекъснато за един час, за да могат експертите от МОСВ да прецизират текстовете. Малко след 12:00 часа приетите решения бяха съобщени от Нено Димов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, и спортният министър Красен Кралев.

На въпрос на “Труд” дали в изменението е записано конкретно инвестициионно намерение за изграждане на лифт, каквито идеи имаше, Димов обяви, че няма такова нещо. Именно затова била и втората точка, която предложил премиерът Бойко Борисов - когато има предложение от инвеститора, то да бъде разгледано бързо, но стриктно по законовия ред.

С тези две решения МС реши проблем с над 10-годишна история - в действащия план за управление на НП “Пирин” се коригират рестриктивните текстове, които блокираха развитието на ски зона “Банско”, защото забраняваха изграждане на втори кабинков лифт и каквато и да е модернизация. Частичното изменение на плана засяга само ски зоната, която заема 2.2% от територията на планината. За останалите 97.8 на сто от територията на Пирин рестрикциите остават.

В ски зоната всяко инвестиционно предложение за изграждане на съоръжение за спорт, какъвто е вторият кабинков лифт, ще бъде подложено на екологична оценка и строг контрол.

Изменението на плана предвижда промяна и допълнения на 7 текста в частта “Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите” в плана за управление (виж по-долу).

Решението на МС е благоприятно не само за развитието на зимния туризъм в Банско, но и в цяла България.

Плановете за управление на националните и природни паркове съдържат рестрикции, като този на НП “Пирин”. Досега нито едно правителство не желаеше да се занимава с проблема заради натиск от няколко екологични организации. След като кабинетът взе това безпрецедентно решение в полза на развитието на зимния туризъм, ситуацията може да се подобри и в другите планински региони, които се обезлюдяват заради липсата на инвестиции. Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви пред “Труд”, че трябва да се работи върху цялостна концепция за планинския туризъм (виж по-долу).

Относно опасенията, че ще има обжалвания на решението на МС е ясно, че дори да има атаки в съда, правителствените решения са в сила, дори когато са в съдебна зала.

Едно към едно

Какви точно са промените

“Труд” публикува текстовете от действащия план за управление на НП “Пирин” и измененията към тях:

- В точка едно в Част трета, която която досега гласи: “На цялата територия на НП Пирин се въвеждат следните допълнителни забрани: Строителство на нови и разширяване на съществуващи ски-писти и съоръжения, се добавя “освен допустимите в съответните зони”. Подточка 6 се изменя така: “Изкуствено осветление на територии извън Зоната за туризъм и Зоната на сгради и съоръжения”, като старият вариант гласи: “Изкуствено осветление на територии извън определената зона на сгради и съоръжения”.

- Следващата промяна е в точка 14, където се добавя подточка 10. Самата точка 14 гласи: “В зона ІІ а – зона за опазване на горските екосистеми и отдих, се забранява всякаква човешка дейност освен:, след което са изброени девет подточки. С промяната се добавя и десета - “водохващане”. Тоест в тази зона вече се позволява и водохващане.

- В точка 16, която гласи: В зона ІІІ - зона за туризъм , се забранява всякаква човешка дейност освен: се добавят две подточки с номера 11 и 12. В подточка 11 е записано: “Дейности по изграждане на писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазваме на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие”. А в подточка 12 пише: “Изкуствено осветление за целите па обслужване на обекти по т. 11)”.

- В точка 17, която гласи: В зона ІV - зона на сгради и съоръжения, се забранява всякаква човешка дейност, като след това са изброени 10 подточки, се създава и 11-та: “Дейности по разширение на писти и строителство на въжени линии, в рамките на границата на зона III – Зона за туризъм, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие”.

- В точка 76, която досега беше: “Строителство, ремонт и реконструкция на територията на парка може да се извършват само в зона ІV– Зона на сгради и съоръжения”, накрая се добавя “и зона III – Зона за туризъм”.

- В точка 77: На територията на парка се забраняват всякакви строителни дейности, освен: се променя подточка 13, която досега гласи следното: Доизграждане на одобрените ски-писти, съоръжения и обекти съгласно утвърдения ТУП на “Ски-зона с център Банско” и ОВОС към него от 2000 г. Тя се изменя така: “Дейности по изграждане и разширение на ски писти и строителство на въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура в рамките на зона Ill-Зона за туризъм и в затворената от външните й граници зона IV-Зона на сгради и съоръжения, съгласно одобрени устройствен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по процедурата за оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие”.

- Освен това в таблица 32 “Разрешени дейности на територията на парка по зони”, на ред 9 “Строителство, ремонт и реконструкция т. V. 9.”, в колони 3 “IIа Зона за опазване на горските екосистеми и отдих” и 5 “III Зона за туризъм”, “тиретата” се заменят с цифрата “3”.

Еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу:

Решението е добро за цяла Европа

СВЕТЛАНА ВАСИЛЕВА

ТРУД, БЛАГОЕВГРАД

“Аз съм в Банско на почивка, но сега съм с вас, защото съм щастлива от решението на Министерския съвет - то ще позволи по-голямо развитие за Банско и региона. Днешното решение е коледен подарък и за Европа, защото то дава добро развитие на регионите” - това каза в Корина Крецу, еврокомисар по регионалното развитие, която се срещна с журналисти в сградата на община Банско. Тя бе придружена от министърката на туризма Николина Ангелкова, която също е в отпуск, и кметът Георги Икономов.

“Виждам Банско като един добър курорт, пълно е с туристи. Тук съм само от два дни, но съм впечатлена. Не видях нищо нередно. Смятам, че България е пример за добър и балансиран туризъм”, каза още Крецу.

Междувременно “Труд” научи, че групата псевдоеколози около Тома Белев подготвя поредната пратка от доноси и клевети по адрес на България към Брюксел.

“Приятно ни изненеда решението на Министерския съвет. Като министър съм щастлива, че се прие промяната на Плана за управление на Национален парк “Пирин”, с уточнението, че всяко инвестационно намерение за изграждане на съоръжения следва да премине всички процедури”, каза Николина Ангелкова. Тя добави, че заедно с еврокомисарката Крецу ще посрещне Нова година в Банско.

Кметът Георги Икономов пък отправи благодарности към всички.

“Благодаря на цялото правителство и на премиера Борисов. Това е полезно за целия регион, и искам да уверя министър- председателя,че зад това решение стоят всички кметове от региона. То не касае само Банско, а е първа стъпка към развитието на туризма вообще”, обяви Икономов.

Малко по-рано през деня около 1000 души от планинските общини в Благоевградско затвориха за 20 минути международния път Е-79. Те искаха правителството да ги чуе и да подкрепи развитието на зимния туризъм, който гарантира техния поминък.

Редом до хората бяха кметът на Симитли Апостол Апостолов, депутатите Атанас Стоянов от ВМРО, Александър Мацурев, кметът на Добринище Атанас Галчев и други. Хората скандираха и в подкрепа на по-бързото реализиране на източния вариант на АМ “Струма” в участъка на Кресненското дефиле, който също се атакува от “зелените”.

След като научи за решението на кабинета, взето малко след протеста, кметът на Симитли заяви: “Това е добър знак, че всички бъдещи проекти за развитието на туризма в региона ще имат смисъл и добра база”.

“Това е един голям успех не само за Банско, но и за целия регион и развитието на зимния туризъм. След близо 8 г. днес доживяхме да чуем добрата новина за ски-зоната”, заяви Иван Обрейков, маректинг-директор на концесионера “Юлен” АД.

МИНИСТРИТЕ ПРЕД "ТРУД"

Нено Димов, Министър на околната среда и водите:

Това е крачка напред

Решенията, които взе Министерският съвет, са крачка напред към постигане на балансирано развитие на ски туризма в Банско при спазване на екологичното законодателство. С приемането на изменението на Плана за управление се дава възможност да се внесе инвестиционно предложение за изграждане на нов лифт. Същевременно правителството изрично се ангажира при наличие на такъв проект той да бъде подложен на всички необходими екологични процедури, гарантиращи опазването на околната среда.

Валери Симеонов,

вицепремиер по

икономическата политика:

Хубав ден за

България

Стана това, което трябваше да се случи отдавна. Слава Богу, това е много хубав ден за България. Има решение на Министерския съвет и аз ще бъда човекът, който ще следи всичко да се изпълнява. Аз винаги се ангажирам лично. Надявам се, че и на Витоша положението ще се оправи, засега започваме частично. Говорихме на Политическия съвет на коалицията, че трябва да се развива планинският туризъм. Разисквахме и Витоша и Стара планина. Не е нормално да имаш може би най-перфектните условия в Европа, с най-красивите планини и да не ги предлагаш за туризъм. Тук искам да благодаря на вестник “Труд” за последователността по темата.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:

Трябва цялостна

концепция за

планинския туризъм

Решението на кабинета е добро за развитието на планинския туризъм в България. То е добро не само за хората от Банско и Разлог, а и за цялата Благоевградска област. Ще има много нови работни места, повече приходи за бюджета на общините и за републиканския бюджет. Време е да има цялостна концепция за развитието на планинския туризъм. В Банско беше битка, която трябваше да преодолее предразсъдъците, наслагвани от няколко зелени организации. От тук нататък е важна цялостната концепция. Планинските региони в България са най-бедните. А по тези места в държави като Швейцария, Австрия и така нататък, се живее най-добре, защото има поминък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика