Ако изборите бяха днес: ГЕРБ печелят 20,3% от гласовете, БСП - 16,9%

Графика: marketlinks.bg

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ щяха да спечелят с 20,3% подкрепа, което е с 3% преднина пред БСП, които щяха да вземат 16,9%. За ОП биха гласували 4,2%, за ДПС - 4,1%, Демократична България - 2,9%, Воля - 1,0 %. Делът на пълнолетните граждани на страната, които не се чувстват представени от нито един от настоящите политически субекти, запазва високите си нива от последните месеци – общо 44% заявяват, че не са решили кого да подкрепят или не биха гласували, ако днес се провеждат парламентарни избори. Това показва национално-представително проучване финансирано и проведено от „Маркет линкс” в периода от 23 до 28 юни 2018 г.

Отношението към политическата класа в страната остава силно негативно. След края на Европредседателството нивата на доверие към ГЕРБ остават над 37%, същевременно недоверието е почти 60%. БСП запазва нивата си на одобрение от около 30%, противоположните нагласи се споделят от около 60 %. Нивата на одобрение при Обединените патриоти 29%, тези на неодобрение - 58%.  Движение 21 е с най-високият, макар и с негативен индекс, сред извънпарламентарно представените политически сили. Младата коалиция Демократична България получава одобрение от около 8% от избирателите, докато 57% са негативно настроени.

Институционалното доверие продължава да е критично – Народното събрание е в дъното на класацията с 60% недоверие, докато първото място е заето от Президентската институция, която има близо 60% одобрение. Прокуратурата запазва минималното възстановяване на доверието към нея, като през юни положителните оценки са 18%. Изключение от общата картина са Омбудсманът и президентската институция, които остават на другия полюс с доверие, надвишаващо няколкократно недоверието в тях.

Неудовлетвореността на българските граждани по отношение на развитието на страната се запазва през първите шест месеца от година. Почти две трети от имащите право на глас споделят това мнение, докато около 30% са удовлетворени от развитието на страната.

Що се отнася до очакванията за бъдещо развитие – процентът на оптимистите и песимистите е почти изравнен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика