Актьорът Борислав Захариев: Този живот не ни е даден да мааме пръжки с лук

Моят шеф е публиката, нямам други

Повече от всичко искам детенце и семейство

За някои е удобно да бъдем тъпи и лесни за манипулации

- Боби, ти си сред най-атрактивните участници в “Като две капки вода”. Имаш ли амбиция да спечелиш?

- Моята идея не е да дойда да печеля първо място, моята мисия е да успея да се превъплъщавам правилно в образите и публиката да се забавлява. Няма по-хубаво от това след напрегнат и изтощителен ден да те срещнат на улицата и да се усмихват широко - значи има смисъл в това, което правим. Това ме зарежда и в това е смисълът – хората на изкуството да докосваме публиката и да виждаме повече усмихнати лица, защото българинът в последно време не се смее, което е много тъжно.

- Шоуто със сигурност кара хората да се усмихват. Извън ефира на продукцията също ли цари такова настроение и кой е човекът, с когото се забавляваш най-много?

- Да! Аз се забавлявам искрено с Митко (Димитър Рачков-б.а.), с него и цяла България се забавлява. Сега съм на снимки с него и направо ми се реве от смях! Постоянно се майтапим. Зуека също е прекрасен човек и много помага на всички зад кулисите. И двамата са уникални, много ги обичам.

- Откри ли сродни души сред другите участници и с кои ще останете приятели?

- Разбира се. С Коцето сме родени на една дата – 17 юли. Те двамата със Софи дори само да седят, без да говорят и пак могат да те разсмеят – за мен са много истински хора. С Гери-Никол не се познавах, тя е прекрасно момиче, Златка също е супер готина – мислех едно, а се оказа друго, страхотна е. Иван Юруков - невероятен човек и професионалист, Славин също е много свестен и притежава страхотен глас, а Марги Хранова е една легенда в българската музика. За Етиен Леви мога да кажа, че е един невероятен човек и педагог.

- Кой те сюрпризира в шоуто?

- Изненадата за мен е Злати. От първия лайв се представя много добре, има талант в нея и показа, че не е просто едно русо момиче. Това доказва, че не винаги нещата, които си си мислил за някого, се оказват такива в действителност. Като цяло има зловещи имена в кастинга за това шоу и всеки има своето място в него, не го казвам от куртоазия, защото аз винаги съм - право куме в очи. Понякога имам ядове, заради това ми поведение, защото не е хубаво в актъорската гилдия да казваш директно нещата. Но какво да се прави - аз съм си аз и никога няма да тръгна да се променям, за да съм удобен.

- Наложи се да влезеш в кожата на Дуа Липа, а после и на Риана. Как се чувстваше с рокля и токчета?

- Като Дуа Липа бях с женски бански и се чувствах доста нелепо. Не ми беше комфортно, но това ми е работата. Наистина не се чувствам добре в женски дрехи, но хората се забавляват – значи всичко е точно, забавлението е в центъра на всичко! Моят шеф е публиката, нямам други.

- Има ли певец, който много би искал да ти се падне да имитираш?

- Често певците, които харесвам нямат шанс да бъдат имитирани. Например Майкъл Джексън, Джордж Майкъл, Уитни Хюстън – искам, но не мога да пея като тях... Андреа Бочели също е уникален.

- С кой роден изпълнител би искал да запишеш дуетна песен?

- О, бих работил с Дичо , с Графа , с БТР - с огромен кеф, много ги обичам. Мисля, че в България има страхотна музикална сцена, имаме уникална музика и трябва да я слушаме повече - не е хубаво да гоним запада постоянно, все пак сме българи и е добре да правим и слушаме българска музика. Малка държава сме, но това не ни прави по-малки от другите. Ако си пуснете “БГ радио” и сигурно от 10 песни 9 ще ви харесат. Например Поли Генова е страхотна, Мария Илиева също – това са изпълнители от световен мащаб. Гери-Никол – велика и тепърва ще гради кариера, харесвам и Дара, както и Кристиан Костов, а Живко Петров е един невероятен музикант и композитор.

- Кой от утвърдените ни певци е достоен пример за младите според теб?

- Много са – ето, тук до мен в момента минава госпожа Маргарита Хранова - тя е супер пример за поведение, от нея могат да се учат младите, а не да парадират с материални играчки, колички и гримове.

- В момента над какво работиш и имаш ли предложения за нови роли?

- Работя върху мои проекти. От 5 години пиша сценарий за филм. Това ме вълнува и това искам да правя. Надявам се също така българските филмови продуценти да ми гласуват доверие за главни роли. Ще се боря със зъби и нокти за мястото си на театралната сцена и никога няма да се откажа. Дори и да се наложи сам да си пиша сценариите, сам да се режисирам, сам да се озвучавам и сам да се продуцирам. Важното е, че хората имат желание да ме гледат и постоянно ме питат къде могат да го направят. Нищо друго не е важно за мен. Клиповете ми продължават да се гледат 10 години след пускането им. Това говори само по себе си, че хората ме обичат, а от това по-хубаво нещо за мен няма.

- Имаш песен “Три синджира Боби”, която излезе в албум на “Ъпсурт”. Кой е най-големият абсурд в родния шоубизнес?

- Всеки става известен за 4 дни и смята себе си за голяма звезда и си вярва. После разбира, че не е така и става или наркоман, или алкохолик. Уважавам скромните хора, не обичам тези, които парадират. Има такива, които насила искат да стават звезди, но публиката вижда, че някой ги бута, а като ресурсите спрат, тогава си проличава кой кой е. Зрителите не са глупави и не са слепи. Рано или късно си проличава кой носи в себе си талант и кой носи торба с пара.

- Покрай многото риалити програми се появиха доста хора, които наистина се имат за звезди, само защото са известни..

- Да, тази болна мания да стават известни, трябва да спре. Според мен едно риалити не може да те направи истинска звезда, а може само временно да вдигне интереса към теб. Звезда е Стефан Данаилов - човек с огромна биография, както и Лили Иванова - това са звезди, също и Слави Трифонов. Те са се доказали с годините, а не са се показали в 2 предавания и да се мислят за звезди. Да си звезда не е мода, това е отговорност и понякога е нож с две остриета, защото колкото хубави страни има, толкова и негативни. Хората си мислят, че е цветя и рози, а не е така. Не може да си бил в едно предаване и да кажеш - аз съм звезда и ще ми говорите на “Вие”. Чакай, достигни някакво ниво и тогава имай претенции! Даже дори и тогава предпочитам скромни и земни отношения. Господ дава, но и взима - не забравяйте.

- Прави ли ти впечатление, че и някои млади актьори покрай сериалите вече проявяват повече претенции от утвърдените имена?

- Да, наистина има един кръг от млади актьори, които имат зловещо самочувствие, а са играли само в един сериал и вече нещо страшно е станало – стига, учете се от доказаните актьори, които са постигнали толкова много, а са толкова земни. Майка ми е работила с Апостол Карамитев - записвала е с него в радиото и ми е казвала, че той винаги е бил усмихнат, позитивен, скромен и просто е сияел, като е ходел на работа и всички тонрежисьори са искали да записват с него. Това е важно - да си земен, дори за тези, които не те харесват. Васил Михайлов също е голям, както и Тодор Колев - лека му пръст.

- Срещу какво се бунтуваш и би искал да промениш?

- Някои много искат да сме тъпи и аз ще се боря това да не се случи. Иска ми се хората да не се поддават на европейски тъпотии, а да си гледаме българското, защото ние имаме уникална история - герои, поети, артисти и изобретатели… Смятам, че краят на света, предречен от Нострадамус и от много като него, не се състои в това, че ще станат природни катаклизми, а според мен са визирали това - смъртта на духовното и победата на материалното. Хората трябва да знаят, че душата е по-важна от всичко материално и ако не си щастлив вътрешно, парите няма да ти помогнат. Можеш да се замаеш, да се заслепиш от тях, но те са средство и не могат да те направят щастлив.

- Защо се върна в България, след като известно време живя в чужбина?

- Нищо, което не е България не ми харесва. Където и да ходя по света, винаги чакам момента да се прибера вкъщи. Бил съм на такива места -прекрасни и различни, но на десетия ден вече изпитвах нужда да се прибера. Вълнува ме моята държава, тук съм роден и тук се чувствам себе си. В Белгия също съм живял, но нищо не ми хареса там, а и хората са студени. Въздухът там е влажен, не е моят. Аз обичам природата на България и тук съм себе си. Планинар съм и катеря сериозно, зимата пък съм по пистите …Зависим съм от природата.

- А какво не харесваш в твоя герой - Боби Турбото?

- Харесвам Боби Турбото, въпреки че не е любим мой герой, защото колкото ми е дал, толкова ми е и взел, но ако го нямаше, сега щях ли да се занимавам с това, с което се занимавам? Тогава съм бил на 100 процента в ролята и този имидж ми е повлиял. За добро или лошо това е моят път и ще го вървя с високо вдигната глава. Благодарен съм на Иван и Андрей.

- Защо не продължиш изявите си като Турбото в твой сайт?

- Да, единият проект, по който работя е интернет сайт, в който има сегмент, изцяло свързан с този образ и ще има простотийки на едро, но това няма да е в центъра. Разликата между предишния и сегашния Боби е, че сега искам да отправям послание. Дълги години съм работил без послание, докато бях в “Сблъсък” – сега, като правя нещо, искам то да е хубаво и да достигне до хората, да остане нещо в тях. Когато започнах с Турбото, бях на 19-20 години – още съм бил дете и е нормално да не съм могъл да вникна по-надълбоко. Тогава вятър ме е веел на бял кон, но сега със сигурност искам да правя нещо качествено, с послание и смисъл.

- За какво не искаш да мълчиш?

- Не искам да мълча за това – как за някои хора е удобно ние да бъдем тъпи и лесни за манипулация, да ни владее материалното - да си робот от сутрин до вечер и да нямаш душа. А да имаш душа е най-важното, трябва да отстояваме себе си и да сме хора, да не следваме модата, а да имаме собствено мнение. Хората да си отворят сетивата и да казват повече думата - обичам те и да я казват наистина, да бъдат хора, а не машини! Ние не сме машини, ние сме хора и това много го забравят, защото постоянно ни натискат и мачкат и си мислят, че сме лесни за манипулации. Няма да мълча и за нещата с които се храним. Разберете, че в ресторантите за бързо хранене децата ни нямат място. Пазете здравето си и здравето на своите близки.

- Има ли жена, на която казваш – обичам те?

- Много съм емоционален, а това за мъж не е хубаво. Нямам приятелка в момента. Даже и не я чакам вече... Искам повече от всичко детенце, но искам и то да расте в истинско семейство. Този живот не ни е даден да мааме пръжки с лук – ракията, салатата и шамар на жената... Искам да имам приятелка, точната жена за мен и заедно да сме един юмрук срещу света.

- Твоята открита позиция и бунтарство често те правят неудобен. Това ли е причината да не играеш в театъра, въпреки че си приет първи в НАТФИЗ от 600 кандидати?

- Наистина не съм удобен за много неща, които мисля и казвам. Имиджа у нас е важен, но също и дебелите връзки. Аз съм човек, който цял живот е правил неща, без да е звъннал някой и да каже - вземете го! Моята мечта е да играя в театъра, но не бих играл в каквото и да е, а само в нещо качествено, а не с модерните пишлегарчета, които се мислят за артисти и са вечно пияни и дрогирани на репетиция. Това ме отвращава, защото актьорът трябва да е отговорен – хората са дошли заради него, а не заради личните състояние и депресия и проблеми. В много сериозни театри го има това, а актьорът трябва да е на 100, а не на марули. Най-големите ни актьори нито са алкохолици, нито наркомани и подрастващото поколение също трябва да имат отговорност към хората, които са дошли да ги гледат. Сигурен съм, че един ден ще играя в театъра и ще дам всичко от себе си, както аз смятам за добре да правя нещата.

- В какво вярваш?

- Вярващ съм, но не от фанатиците. Вярвам, че Господ е във всеки един от нас и смятам, че всеки човек е Господ и трябва да вярваме повече в себе си.

- Любима мисъл?

- Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

 

Нашият гост

Борислав Захариев стана известен като Боби Турбото с участието си в популярното шоу “Сблъсък”. Роден е в семейство на телевизионери и от малък има желание за публика. Още тогава се откроявал освен с артистичен и с музикален талант, като често забавлявал приятелите и близките си с песните и китарата си. Кандидатства в НАТФИЗ и е приет на първо място. След изявите в “Сблъсък” Боби води свое собствено шоу - “Турбо лига” по Нова ТВ. Запомнящо се е и участието му в танцовия формат “Вип Денс”, в което като двойка с Мария Силвестър завоюваха второ място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта