Албанският премиер уверил Борисов, че няма да наруши интересите на българското малцинство

Българската държава настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми, е заявил министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с албанския премиер Еди Рама, съобщиха от правителствената информационна служба.

Поводът за разговора е готвеният от албанското правителство проектозакон за защита на малцинствата. Борисов посочил, че очаква той да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство в страната.

Премиерът Бойко Борисов получил уверение от своя албански колега, че проектозаконът все още е в процес на изготвяне. Еди Рама поел ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство. Той подчертал, че комуникацията по законопроекта с България ще продължи, така че интересите на българите в Албания да бъдат защитени.

От МС съобщиха още, че Борисов ще участва в организираната от Естонското председателство на Съвета на ЕС Среща на върха в областта на цифровите технологии, която ще се проведе утре в Талин. Нейна цел е да стартира дискусиите на високо равнище относно плановете за цифрови иновации, които ще позволят на Европа да запази своята преднина в областта на технологиите и да бъде водеща сила в тази сфера и през следващите години.

Форумът ще започне днес с неофициална вечеря на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки, председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия. На нея лидерите на ЕС ще обменят мнения по основните предизвикателства пред Съюза една година след приемането на пътната карта от Братислава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика