Ало измамите са предотвратими

Нови технологии могат да възпират лъжците

Свържете се с близките си по интернет

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време и неговите предимства.

Телефонните измами са обособен отрасъл в България. Бизнес, който засяга основно най-уязвимите хора на възраст между 71 и 80 години. Оборотът за времето 2011-2015 година е 8 380 000 лева, за изминалата година до 15 октомври са регистрирани 582 случая (по данни от МВР) и кой знае още колко „тихи жертви“. И докато телефонният бранш не може да се развива в селата заради тяхната задружност, то в градовете търговията с лъжи процъфтява.

Сценариите на телефонните артисти са ограничени като самите тях. Първата постановка – престъпниците се представят за полицаи и искат пари, за да бъдат заловени апашите. Обещанието е, че след акцията парите ще бъдат възстановени. Сюжетът е добре обмислен, защото включва възрастните хора в действие, кара ги да се чувстват полезни за социума. Във втория сценарий измамниците влизат в ролята на лекари, които съобщават за инцидент с близък роднина и нуждата от оперативна намеса и съответно средства. Третата вариация е подобна на предходната, само че в този случай става въпрос например за зараза с птичи или свински грип – парите са за ваксина на близък.

Освен неосъществени режисьори, измамниците са и със съмнителна спортна ориентация. Чувала съм за мятане на гюле, но хвърлянето на чувал с пари през терасата е изцяло нова дисциплина. Това мошениците правят с цел да не бъдат разпознати или заловени.

Единствената сигурна защита срещу телефонните кощунства са познанията за опциите, които ни дават новите технологии – възможностите да проверим дали ни мамят през различни устройства и комуникационни канали.

 

Как да се предпазим

1. Затваряте стационарния или мобилния телефон, за да направите лична проверка за вашите близки. Дори те да не вдигат, изчаквате, колкото е нужно. Търпението тук наистина е злато.

2. Ако имате Skype, Viber или WhatsApp, пишете съобщение на роднините си и поглеждате кога за последно са отворили апликацията (точно под тяхното име пише „последно видяно в“ и часа). Сверявате версиите – ако някой твърди, че дъщеря ви е катастрофирала тежко, а тя е гледала Viber преди три минути, със сигурност има нещо гнило.

3. Ако имате смартфон, отворете магазина за мобилни приложения Google Play (за Android) или AppStore (за Apple) и свалете приложение за запис на разговори. Така всяко обаждане към вас ще бъде записвано в паметта на телефона.

4. Ако ви помолят да останете на телефона и вие сте в паника, заради което оставате на линия, не забравяйте да отворите компютъра и да потърсите оттам вашите близки. Позвънете от друг телефон на полицията. После позвънете в посочената болница, за да проверите дали вашият роднина е приет там.

5. Ако ползвате смартфон, можете да ограничите всички непознати обаждащи се номера с мобилната апликация Should I answer (Да вдигна ли?).

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси,пишете на [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии