Американците освободили... Аушвиц

Посолството на САЩ в Дания го написа в Twitter

Те си признаха грешката, но не я поправиха

Посолството на САЩ в Дания написа в своя Twitter изявление, че нацисткият концлагер Аушвиц (в Полша е известен като Освиенцим) е „освободен“ от американската армия. Когато потребителите разкритикуваха това съобщение, дипломатите признаха своята грешка, но текстът не беше коригиран. Руското посолство във Вашингтон нарече тази публикация безсрамно пренаписване на историята.

„Концлагерът Аушвиц-Биркенау според американското посолство в Дания е освободен от американците. Какво означава това, господа от Държавният департамент на САЩ и г-н държавен секретар Майкъл Помпейо? Призоваваме ви да не изтривате от паметта истинските освободители на Аушвиц-Биркенау - войниците на Червената армия. Сега се опитвате да ги „замените“ с американски войници “, това е съобщението на руската дипломатическа мисия в Twitter.

Напоследък това не е първият опит да се „припише“ подвига на Червената армия на американските войници. Малко преди това немското списание Der Spiegel беше принудено да се извини за грешката в своето съобщение, че концлагерът в Аушвиц е освободен от американската армия, публикувано в акаунта на изданието в социалните мрежи. Преди това и в канала Snapchat на списанието се появи публикация, в която се казва, че преди 75 г. американските войски са освободили лагера в Аушвиц. Грешката бе забелязана от немските читатели. След критиката тя беше коригирана: и в редактираната версия Червената армия е освободила лагера на смъртта. „Възникна изключително неудобна грешка, за която можем само да се извиним“, пише по-късно Der Spiegel и представителите на списанието отбелязаха, че приемат критиката като „справедливо наказание“.

Руският президент Путин не беше поканен на възпоменателните събития за Аушвиц. Той обаче участва в събитията, посветени на освобождението на Аушвиц от съветската армия, но не в Полша, а в Израел. На летището той бе посрещнат от министъра на външните работи на Израел Кац, който лично благодари на Путин за това, че Червената армия е освободила затворниците от Аушвиц. Кац отбеляза, че сред затворниците на концлагера, освободени от съветските военни, е била и неговата майка.

(Със съкращения, превод П. Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения