Аномалиите с приема в яслите и забавачките в Пловдив продължават – 258 незаписани деца при наличие на 362 свободни места

Аномалиите с приема в общинските ясли и забавачки в Пловдив продължават, стана ясно след последното за този месец класиране, проведено на 19 септември. Дори и след началото на новата учебна година все още има 258 незаписани малчугани при наличието на 362 незаети места в общинските детски заведения в града под тепетата. Парадоксалната ситуация е заради разминаването на желанията на родителите с реалностите и капацитета на набелязаните от тях детски ясли и забавачки. Повечето от тях държат детето им да ходи на ясла или градина, която е на същата улица, квартал или в най-лошия случай район, макар че в същото време в останалите десетки квартали или пет района на Пловдив има предостатъчно свободни места.

Така например на на последното текущо класиране за прием в детските заведения на Пловдив за 652 незаети места кандидатстваха 548 момченца и момиченца на възраст от 10 месеца до 6 години, като най-много от тях бяха хлапетата в яслена възраст под 3 години – 377. Класирани бяха общо 290 от кандидатстващите – 191 в яслените групи при наличие на 254 свободни места в тях, 29 в първа възрастова група, 38 – във втора, 22 за трета подготвителна група и 10 за четвърта подготвителна група. След класирането на 19 септември остават незаети общо 362 места – 63 за яслените групи, 78 – за първа група, 88 – за втора, а за подготвителните групи съответно 65 за трета и 68 за четвърта.  Като цяло броят на местата за детските градини е абсолютно достатъчен за всички желаещи прием, като към момента все още не са обявени всички места за яслените групи, тъй като постъпването в тях следва да бъде поетапно с цел по-добрата адаптация на най-малките, коментираха от отдел „Образование” на Община Пловдив.

Следващото класиране е на 5 октомври, като при подаване на заявления за него, родителите е добре да се запознаят с обявените свободни места, които ще бъдат публикувани в срок до 27 септември , за да не се превърнат аномалиите с приема в общинските детски заведения в града под тепетата в безкраен сапунен сериал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони