Асена Стоименова, агенция по лекарствата: 14 притежатели на лекарствени продукти с валсартан са засегнати от спирането

14 притежатели на лекарствени продукти с валсартан са засегнати от спирането на продажбата на медикаментите. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) проф. Асена Стоименова в Народното събрание относно спрените 62 медикамента.

"Няма категорични данни, че примесът е в спрените лекарствени продукти още от 2012 г. Според Асена Стоименова наличието му се обяснява с промени, които тогава са направени в производствения процес. Валсартанът е предполагаем канцероген и спирането на медикаментите е превантивна мярка", каза шефката на агенцията по лекарствата.

Стоименова обясни какво е свършено на европейско ниво до момента. „В късния следобед на 3 юли 2018 г. между всички национални регулаторни органи и Европейската агенция по лекарствата е проведена телеконференция, на която се обсъжда възникнал проблем за наличие на активното вещество валсартан, произведено от китайски производител. Към този момент се обсъжда проект на спешно съобщение, тъй като в рамките на регулаторните органи на ЕС всички ние сме свързани“, разказа проф. Стоименова.

Във връзка с критиките на БСП, че ръководената от нея агенция не е дала достатъчно информация по случая, проф. Стоименова заяви, че има такава на сайтовете на Националната здравноосигурителна каса, на Министерство на здравеопазването и регионалните здравни каси. „Публикували сме незасегнатите продукти, които съдържат валсартан - 27 на брой. Също така всеки един лекар в зависимост от конкретната проблематика на пациента може да разчита на още 138 продукта в позитивния лекарствен списък, т.е. има достатъчно налични алтернативи“, увери тя.

Директорът на агенцията по лекарствата се извини във връзка с отказа й тази сутрин да пристигне в парламента и последвалото решение от страна на Народното събрание, с което депутатите я задължиха. „Фактът, че оставих всички останали ангажименти и че съм тук в тази зала и отговарям на вашите въпроси, показва каква е важността на този проблем“, посочи тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве