Директорката на агенцията по лекарствата отказа да се яви в парламента, задължиха я

Депутатите поискаха тя да бъде изслушана заради изтеглените медикаменти за хипертоници

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова отказа да отиде на изслушване в парламента, поискано от групата на "БСП за България" във връзка със спрените 62 медикамента за хипертоници, но депутатите я задължиха да го направи.

В края на миналата седмица беше взето решение лекаарствата да бъдат изтеглени, защото съдържат канцероген. Това постави в опасност живота на близо 160 хил. души и смути левицата.

От левицата днес поискаха Стоименова да бъде изслушана в Народното събрание с мотива, че не е дала достатъчно обяснения, а председателят на парламента Цвета Караянчева пое ангажимент да се свърже с нея. Малко след това обаче стана ясно, че директорката е отказала с мотива, че има предварително поети ангажименти и посъветвала народните представители да открият цялата информация по случая на сайта на агенцията.

Те обаче я задължиха да го направи, позовавайки се на чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съгласно който парламентът или избраните от него комисии могат да извършват изслушвания по въпроси, засягащи държавни или обществени интереси. „За“ предложението й гласуваха 166 депутати единодушно.

„Това е недопустимо отношение. Веднага да дойде в Народното събрание!", каза председателят Караянчева след гласуването.

Коментари

Задължително поле