Асистент осъди Аграрния университет-Пловдив за опорочен конкурс

Снимка: Архив

Преподавателят в катедрата по агроекология в Аграрния университет-Пловдив Стоян Георгиев осъди ръководството на вуза заради опорочен конкурс за главен асистент по същата специалност, проведен на 7 септември 2015 г. Освен това вузът трябва да изплати и разходите на младия асистент по делото в размер на 510 лв., гласи решение №1438 от 14 юли 2016 г. на Административен съд-Пловдив. С него съдия Татяна Петрова отменя избора на Аграрния университет за заемане на длъжността главен асистент по научната специалност "Екология и опазване на екосистемите". Преписката е изпратена до ректора проф. Димитър Греков, за да "предприеме нужните действия по продължаване на административната процедура по провеждане на процесния конкурс за главен асистент".

Д-р Стоян Георгиев разказа за куп нарушения в конкурса, даващи в крайна сметка предимство на неговата конкурентка за позицията Надежда Семкова, която по онова време била секретарка на ректора Димитър Греков. "От комисията по прием на документи си затвориха и двете очи, тъй като Семкова е агромон и доктор на науките, но не по екология, а по специалността "Растениевъдство", твърди Стоян Георгиев. Той разкри, че само за 2016 г. Аграрният университет вече е осъден два пъти за опорочени конкурси за преподаватели във вуза.

Първият случай е в катедра "Лозарство", където до конкурса не били допуснати кандидати от Плевенския институт по лозата и виното с мотива, че досега не били работили в АУ-Пловдив. Според д-р Стоян Георгиев случаите на опорочаване на конкурси в Аграрния университет се отразяват на имиджа му сред младите хора. "За академичната 2016/2017 г. са записани около 400 при досегашен прием от около 800 студенти", разкри асистентът по екология. Вузът, ръководен от бившия министър на земеделието и храните проф. Димитър Греков, това лято се прочу с кеша от 50 лв., обещаван от декана на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов за всеки, който доведе и запише редовен студент в Аграрния университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони