Атлети и кучета в битка за награди край Войнеговци

Най-добрият приятел на човека изгражда характер и развива качества по време на такива мероприятия

Атлети и кучета се събират този уикенд в софийското село Войнеговци, за да развиват качествата на работните кучета. Те ще се впуснат в 4-километров спринт, при това два поредни дни. „Човек и куче – един отбор” е мотото на събитието, което се провежда под егидата на Българска републиканска федерация по кинология (БРФК).

Най-добрите ще получат награди, а някои от четириногите атлети ще събират точки, с които ще могат да завоюват работни сертификати. Това разказаха пред “Труд” организаторите на мероприятието.

По думите им по време на събития като това, което предстои на 10-и и 11-и март, използването на кучета за различни тестове (с шейни, колички, велосипеди или ски) се превръща в повече от хоби. Така северните работни породи – сред които сибирско хъски, аляски маламут, самоед, гренландско куче, които имат нужда от много тичане и подготовка, следват вродените си инстинкти за теглене и ги развиват.

“Всички кучета от V породна група, секция 1 “Северни впрегатни кучета”, с валидни FCI родословия, завършили успешно изпитанията и получили класиране, могат да вземат точки за работен сертификат”, уточняват домакините на събитието.

Критерият е време – кой най-бързо ще мине разстоянието от 4 км, като атлетите са разпределени в няколко категории. На базата на това се изчислява общото време от двата старта. Прави се подбор и разбира се, награждаване, с усмивка разясняват някои от участниците.

Най-голямата награда за тях е, че кучетата им правят това, за което са родени. “Невероятно е да видиш радостта, която им носи препускането по безкрайни пътеки сред природата. Това е най-близкото преживяване до това, което биха правили, ако бяха родени в Сибир, което ние тук можем да им осигурим”, разказват хората, които вече са се записали за участие и се тренират усилено. Не крият, че всичко това носи много удоволствие и на самите тях. “Да “работиш” и да си сред природата с домашния си любимец, е сред най-мотивиращите за движение и усъвършенстване хобита. Оттук и мотото на мероприятието – “Човек и куче - един отбор”, уточняват за “Труд” домакините.

Мотивация след дългата зима

Как да започнете да тренирате

Ако сте човек, който обича да тича, несъмнено ще ви хареса да тичате заедно с кучето си. Това с пълна сила обаче важи и за хората, които не обичат да тичат и трудно намират мотивация да се помръднат от дивана или да започнат тренировки след дългата, мързелива зима.

Професионалистите направиха списък със съвети, който предоставиха за читателите на „Труд“. За да започнете да тренирате така наречения каникрос, който е най-лекият тест с куче и най-подходяща за начинаещи, първо се нуждаете от екипировка. Тя включва колан и амортисьорно въже за каникрос, както и хамут (специален нагръдник) за кучето.

След като сте се оборудвали, можете да започнете първите опити. Важно е да научите кучето си да следва пътя и да слуша командите ви, без нищо странично да го разсейва. Подавайте му команди за ляво, дясно, напред и стоп, които то трябва да следва безпрекословно.

Когато сте вързани и излезете да тичате, кучето “работи“, и трябва да прави разлика с излизанията ви, когато сте просто на разходка.

Не се препоръчва да се тича върху асфалт. Най-подходящо е да се сте сред природата. Натоварването не бива да се прави в жега. Винаги носете вода за домашния си любимец. Винаги го окуражавайте, след като сте работили заедно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл