Безпризорният Иван-Призрака ще бъде настанен в социално заведение

Безпризорният Иван Иванов от Сливен ще бъде настанен в социалния дом за мъже в Твърдица - съобщи областният управител Чавдар Божурски. От много години насам мъжът живееше по сливенските улици, спеше в казаните за смет, бе зависим от дишането на бронз и лепило.

Незабавните мерки спрямо него бяха предприети в края на август след сигнал до областния управител. От Дирекцията "Социално подпомагане" извършиха проверка. Тя установи, че Иван не пребивава на адреса си в ромския кв."Надежда", а близките му не поддържат и не желаят да поддържат контакти с него. От полицията го издираха. Той бе приет в областната болница за медицинска помощ. Междувременно му бяха издадени акт за раждане и лична карта и бе настанен за лечение на зависимостите в Държавната психиатрична болница в гр.Раднево, Старозагорска област. Лечението му там вече е приключило.

Иванов се е явил пред ТЕЛК-Сливен. Медицинските прегледи и документи посочват, че в резултат на многогодишното дишане на бронз и лепило и занемарен, скитнически живот, е получил сериозни увреждания. Възоснова на това с решение на комисията е трудостроен на 80 процента. След проведеното лечение и с това решение Иванов може да бъде настанен в дома в Твърдица. "Изказвам благодарност към всички институции, които бяха ангажирани със случая и си свършиха работата" - каза областният управител Божурски. В дома в Твърдица за Иванов ще получава адекватна грижа, в достойни условия за живот.

Иванов бе известен сред сред сливенските граждани с прозвището "Ръчичката" заради постоянно протегната му ръка за просия. През последните 20 години той можеше да бъде видян на различни места в града - както в центъра, така и в крайните квартали. Под въздействие на летливите изпарения понякога притесняваше минувачите. По лицето му не веднъж имаше следи от насилие. Несретният му живот стана причина в града да му сложат още едно прозвище - "Призрака на прехода", заради чудовищния вид, който придоби едно човешко същество в годините на промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони