Безработни получават до 200 лв. за наем и път

За насърчаване на заетостта ще плащат детските ясли и интернет

До 200 лева на месец ще получават безработни, които започнат работа на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, който беше одобрен от правителството на вчерашното заседание.

Средствата ще са за покриване на разходи за наем на жилище, такси за детска ясла и градина, интернет. В поправките е отбелязано изрично, че хората ще могат да ползват помощта, ако са на трудов договор. Друго задължително условие е те да са насочени към новото работно място от бюро по труда и да сменят настоящия или постоянния си адрес в населеното място, в което са намерили работа.

Хората, които ще работят по-далеч от дома си, трябва да знаят, че пари за плащане на квартира ще се отпускат само на тези, които нямат имот в населеното място, в което са се преместили. А средствата ще се изплащат за не повече от 12 месеца срещу представени документи.

Областните комисии по заетост ще правят два пъти в годината проучвания за потребностите на работодателите от региона от работна сила. Ще отпадне санкцията за прекратяване на регистрацията като безработен, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са записани в бюрата по труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България