Белият керван очаква гореща зима

Зимата наближава неумолимо и е време звездите на ските да се събудят от летния си сън. В повечето центрове все още очакват първия сняг, но Белият керван вече се готви да потегли на поредното си пътешествие. Отправна точка отново е глетчерът Ратенбах над тиролското селце Зьолден. Надморската височина от 3000 м и множество съоръжения осигуряват отлични условия за традиционния гигантски слалом.

Сезонът се очаква да е истинско възкресение на алпийските дисциплини, които завършиха в минорен тон тази пролет. Да, Марсел Хиршер и Микаела Шифрин заслужено триумфираха, но липсата на конкуренция лиши състезанията от истинска интрига. Ските са травматичен спорт и много рядко всички звезди на Кервана са на линия. В началото на новия сезон обаче се очаква зимата да е „гореща“ откъм конкуренция в различните дисциплини.

В спора за Големия кристален глобус при дамите се завръщат три бивши негови носителки. Швейцарката Лара Гут го спечели през 2016-а, когато се възползва от контузията на американската суперзвезда Линдзи Вон. Година по-късно обаче миньончето скъса кръстна връзка в коляното по време на тренировка и приключи предсрочно предишната кампания, за да остави трофея на Шифрин.

„Отново съм на сняг и коленете ми са добре”, зарадва се Лара, но отложи завръщането си към състезанията за скоростните стартове в Северна Америка, така че ще пропусне Зьолден.

Анна Файт цели две години поред властваше при дамите преди да претърпи същата травма. Лечението при нея се оказа неуспешно и й струва почти два цели сезона извън пистата. Австрийката претърпя серия операции – последната през февруари тази година и се завърна на снега в средата на септември.

В Зьолден обаче изненадващо на старта ще застане Вон.

„Не съм карала гигантски слалом повече от година, но се справях доста добре в тренировките – призна американката. - Мисля, че съм в достатъчно добра форма и това е хубав шанс да видя какво мога.“

Тя твърди, че вече не преследва най-голямата награда в алпийските ски. Основната й цел ще са победите в отделните състезания. Тя има 77 в кариерата си, с 9 по-малко от рекордьора в спорта Ингемар Стенмарк и не крие амбицията си да задмине великия швед. Кралицата на скоростта вече е на 33 и може да постави още рекорди – за най-възрастна победителка в спускане или най-възрастна олимпийска медалистка.

Тази цел ще я кара да се хвърля за максимума във всяко състезание, което е лоша новина за разчитащите на точки от скоростните дисциплини Гут и Файт. За сметка на това Шифрин няма да види скоро най-сериозната си конкурентка в слалома Вероника Велес-Зузулова (Словакия), която остана втора в генералното класиране миналия сезон, но сега е контузена. Целите на шампионката обаче са значително по-големи от втори глобус.

„Знам какво не мога сега – да спечеля състезания във всичките пет дисциплини – признава Мики. - Но това е следващата ми цел.“

При мъжете е не по-малко интересно, но причината е друга – абсолютният фаворит Хиршер много трудно ще остане на върха за седма поредна година. По време на подготовката австриецът счупи глезен и пропуска началото на сезона. Той обаче ще се опита да превърне дефекта в ефект и да се подготви специално за зимните олимпийски игри в Пьонгчан през февруари. В колекцията на Хиршер има многобройни отличия, но само един олимпийски медал, при това сребърен.

В мъжкия керван се завръща Аксел Лунд Свиндал, който в две поредни години направи силно начало, но травми го вадеха от играта преди края на битката за титлата. Тази есен норвежецът успя да проведе пълноценна подготовка и ако успее да се опази от инциденти, може да спечели глобуса за пръв път след 2009-а.

„Мистър Гигантски слалом“ Тед Лигети отдавна мечтае за най-големия трофей, а проблемите на Хиршер му отварят шанс да се опита за последно. Американецът също е „прясно ремонтирани“ кръстни връзки, а Пьонгчан ще е второстепенна цел за него, тъй като той вече изживя своята олимпийска мечта в Сочи пред 4 години.

Но в един опасен спорт винаги има отсъстващи, така е и сега. Световната шампионка в спускането Илка Щухец (Словения) скъса връзки при падане на съседния глетчер Питцтал и пропуска целия сезон. Федерика Бриньоре (Италия), която спечели в Зьолден преди 2 години, също няма да застане на старт заради контузия от лагера в Южна Америка. При мъжете пък липсва Карло Янка. Швейцарецът, който бе един от последните шампиони преди ерата на Хиршер, ще се опита да се завърне в играта преди края на сезона, но участието му в Пьонгчан е под въпрос.

Но в спорта големите състезания раждат големите шампиони, а тази зима ще има предостатъчно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт