Били Зейн влиза в кожата на Марлон Брандо

Позабравеният злодей от „Титаник” е избран да играе един от най-великите актьори в интересен период от живота му

Критиците твърдят, че след „Титаник” той е бил от ранга на Леонардо ди Каприо, но сам пропуска възможността да стане знаменит като тях. Сега Били Зейн има уникалния шанс да докаже безспорния си талант, като изиграе великия актьор Марлон Брандо във филма Waltzing With Brando, и то в един от най-интересните периоди от живота му. В основата на сценария са мемоарите на Бърнард Джадж, който разказва как Брандо убеждава него, абсолютно неизвестния архитект идеалист от Лос Анджелис, да построят първото в света съвършено убежище на малко и непригодно за живот островче.

Приказният остров

През 1962 г. по време на снимките на „Бунтът на Баунти” Брандо е омагьосан от кораловия остров Тетиароа във Френска Полинезия. Поразен от местната природа и от красавицата Тарита Терипай, част от екипа, Марлон решава да купи това райско кътче. След 4 години става собственик на атола, който се намира недалеч от Таити и се състои от 12 малки островчета в приказно красива лагуна. Преименувайки Тетиароа на „Брандо”, актьорът прекарва следващите години от живота си в огромни грижи за природата му.

През 1970 г. той построява селце на едно от островчетата (Мату Онетаи) с малка самолетна писта, за да може да стига до острова по въздух, без да застрашава рифа. Има 12 прости бунгала, кухня, помещение за хранене и бар. Всичко е построено от местни материали - кокосово дърво, сламени покриви и дори големи мидени черупки за мивки.

Селото се превръща в убежище за приятели, семейството и учените, изучаващи природата и археологията на острова. Актьорът е убеден, че малкият атол може да донесе благо на цялата планета.

Трудното предизвикателство

Във филма Били Зейн трябва да влезе в кожата на Брандо в един от най-ярките периоди от живота и кариерата му - 1969-1974 г., когато се снима в своите култови филми „Среднощни гости”, „Кръстникът” и „Последно танго в Париж”, а освен това прави опити да се бори с тежка личностна криза. Той кани Бърнард Джадж, за да осъществи мечтата му: построяване на първото в света природосъобразно жилище на неговия малък неообитаем таитянски остров.

Днес луксозният комплекс The Brando е наистина самодостатъчна разкошна среда, в която „живеят” принципите на Марлон Брандо - несъмнено един от най-големите актьори на всички времена. Обаче Били Зейн не е. Независимо от това режисьорът Бил Фишман му се доверява, включвайки и очевадната прилика между двамата.

Дали след премиерата на филма Били Зейн ще върне признанието за безспорния си талант?

Участията, които не помним

Уилям Джордж Зейн Младши е роден в гръцко семейство (истинската му фамилия е Занетакос) на 24 февруари 1966 г. в Чикаго. Родителите му са лекари и заради вродения речеви дефект често го изпращат заедно със сестра му Лайза (днес също актриса) на летен лагер, където подобни проблеми се лекуват с помощта на занятия по актьорско майсторство. Скоро новаторският подход дава видим резултат, а Били е запленен от изкуството и след училище заминава за Швейцария, където няколко години усъвършенства таланта си.

През 1985 г. още на 19 участва в култовия филм на Робърт Земекис „Завръщане в бъдещето”, следват снимки в „Критърсите”. Интересен е фактът, че той е бил първоначалният избор за главната роля в „Мръсни танци”, но го заместват с Патрик Суейзи, след като се оказва, че Били е като пън на дансинга.

През 1989 г. Зейн партнира на Никол Кидман и Сам Нийл в австралийския трилър „Мъртво вълнение”. Критиците дават отлична оценка на филма и открояват особено майсторската игра на Били като зловещ психопат.

В началото на 90-те продължава възходът на актьора – той се снима в сериалите „Туин Пийкс” и „Записки от криптата”. Във филма „Снайперист” е един от стрелците, които трябва да унищожат боса на колумбийските наркобарони. Става съпродуцент на редица филми, участва в няколко ленти годишно. Да не забравяме главната роля в екранизацията на комикс поредицата „Фантомът” (1996), където изпълнява сам много от опасните каскади.

А можеше да е прочут като Ди Каприо

Световната известност идва през 1997 г., когато 31-годишният Зейн се появява в свръхамбициозния проект на Джеймс Камерън „Титаник”, завоювал сърцата на милиони по света и счупил няколко финансови рекорда. Били играе ролята на годеника на главната героиня – злобния джентълмен и страхлив сноб Хокли. След блестящата си игра той се събужда звезда (между другото, много обича да плува и когато снимките приключват, започва да си бръсне главата за аеродинамичност). Включен е в класацията на 50-те най-красиви мъже, МТV дори го нарича „най-успешния злодей на годината”. Това е своеобразният апогей в кариерата му. Впоследствие продължава да се снима в сериали и филми, дебютира като режисьор.

За съжаление Зейн е доказателство как перспективните актьори се сриват, като се хвърлят самоотвержено да участват във филми със съмнителна стойност. Наистина е обидно как Били, на когото възлагат големи надежди, не успява да влезе в холивудския елит. След ролята на мерзавеца Каледон Хокли той е обсипан с предложения да се снима в най-различни проекти и се старае да не отказва на никого. Количеството обаче не означава качество. Ако се пресметне цялата му филмография, той се е снимал в близо 100 ленти, но кои от тях си заслужават?

Ябълка на раздора за много жени

В средата на 90-те пресата не престава да пише за бурните романи на темпераментния мачо и за непрекъснатите нови и нови любовни похождения. Ще откроим само „официалните”. През 1989 г. Били се жени за малко известната във филмовите среди Лиса Колинс, но се развеждат след 6 години. През 1999 г. той обявява годежа си с чилийската актриса Леонор Варела, която е Клеопатра във филма на Hallmark, а той – Марк Антоний.

До брак обаче не се стига, а новият му роман се разлиства по време на снимките на „Трима” – този път щастливка е моделът и актриса Кели Брук. Отношенията им продължават 4 години. През 2010 г. Зейн има връзка с хърватския модел Jasmina Hdagha, която според клюките му ражда „тайно” дете. Любима негова жена става американският модел Кандис Нийл, майка на двете му дъщери – Ава Катрин (р. 2011) и Гия (р. 2014).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица