Благотворителност за хора в нужда на фестивала на селската кухня в Раковски

Пари за лечението на двама свои съграждани – Веселин Кочев и самодейката от певческата група към местното читалище Любка Гиева, се събираха по време на фестивала на селската кухня „Вкусовете от вчера”, който се проведе в град Раковски. Повечето от продуктите и порциите на фестивала се продаваха на символична цена с цел благотворителност. „Честа практика  е културните  събития в Община Раковски да се провеждат в синхрон с благотворителни мероприятия за нуждаещи се граждани.

Традиция  е  местните хора да се обединяват и участват в различни  благородни каузи в подкрепа за лечение на някои от своите съграждани”, обясниха от екипа на кмета Павел Гуджеров, който откри четвъртото издание на фестивала на селската кухня. Той предложи на хилядите посетители да дегустират различни традиционни български рецепти от миналото и настоящето.  Самодейни групи от региона бяха подготвили изложбени маси с традиционни местни ястия и напитки, пити, баници, сладкиши, ястия с месо и други, които гостите можеха да дегустират. Кулинарният майстор Ангел Ангелов и помощниците му забъркаха специалитет с месо и зеленчуци  в цветовете на българския трикольор в атрактивния си юнашки тиган.

Изложбени и фирмени щандове с хранителни продукти също не липсваха, както и сувенирни стоки като ръчно изработени плетива и предмети с фолклорен елемент. Групата на скаутите също бе там с лимонадения си щанд. Към него бяха прибавили картофена крем супа и бобена салата, приготвена по специален скаутски начин. На жив огън се вареше и домашна лютеница за мазане на филийки, печаха се катми на сач от майсторки в народни носии. Кошници със сезонни плодове, дребни сладки, пити и какво ли още не допълваха колорита на есенния празник, чийто старт даде кметът Гуджеров. „За пореден път доказвате своите умения в приготвянето на вкусни гозби и отличното аранжиране на българската трапеза. Бъдете все така продуктивни на уникални идеи, сътворявайте красота, пазете традициите на българската национална кухня и ги обогатявайте с нови кулинарни вълшебства”, пожела на майсторите кулинари кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Докато се къпеха в море от кулинарни специалитети, гостите на фестивала опитаха и от цветния коктейл на българската народна музика - На сцената с богата музикална програма се представиха самодейни групи от общината и  областта и професионалистите от оркестър „Калофер".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони