БНТ все пак ще дава игрите

БНТ успя да се сдобие с право да излъчва зимните олимпийски игри в Пьонгчан в последния момент. Националната телевизия е постигнала договорка с американския медиен гигант „Дискавъри“, който притежава телевизионните права за най-голямото спортно събитие до Париж 2024.

Компанията плати 1,44 милиарда долара по сделката, която сложи край на сътрудничеството между Международния олимпийски комитет и Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), чийто член е БНТ. Комитетът обаче наложи изискване във всяка страна да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните игри и 200 часа от летните. Именно това е довело до споразумението между „Дискавъри“ и „Сан Стефано 29“.

Така БНТ ще предава общо 110 часа пряко и ще прати в олимпийската столица двама репортери и двама оператори, а освен това ще има студийна програма от София. От Токио 2020 пък ще бъдат излъчени 250 часа.

Иначе правата за Европа за същия период се държат от „Евроспорт“, който предвижда първото излъчване от зимни олимпийски игри в режим „360-градусова виртуална реалност“. Зрителите ще могат да избират гледната си точка от 6 различни камери и да гледат повторения на момент по желание. Новият подход ще бъде въведен за алпийските ски, кърлинга, фигурното пързаляне, хокея на лед, шорттрека, ски скоковете, скелетона и сноуборда, както и за церемониите по откриването и закриването.

Евроспорт 1 пък ще излъчва от Пьонгчан 24 часа на денонощие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт