Бойко Борисов към полицаите: Гонете бандитите денонощно

Полицаите вече няма да се оправдават с липса на бензин в патрулките и ще трябва да се отзовават денонощно на всеки сигнал в град или малко село. Това става с разпореждане на премиера Бойко Борисов, който присъства вчера на национално съвещание на МВР.

„За битовата престъпност – решихме, че не трябва да има лимит на бензина за патрулките. Колкото пари допълнително изразходите, ще ви го платя отгоре. Това ще излезе на правителството още 4-5 млн. лв. Разбира се, да не се мине до другата крайност - да почнете да крадете бензина и нафтата. Искам да бъдат направени наряди, които да ходят по селата, да говорят с хората. Да мине полицая, да спре на площада, да каже: „Добър ден“. Не искам да чувам, че работата не е свършена, защото няма пари за бензин или нафта“, категоричен бе министър-председателят.

Той разкритикува работата на администрацията на МВР. „За съжаление много работа се свършва, но усещането за работата на полицията, е като отидеш да си извадиш някакъв документ. Това, което констатираха проверките, не знам как е допуснато. 90 тона алуминиеви табели стоят. В същото време министърът идва и иска пари. Ами продайте си алуминия и си направете ремонт на помещенията“, заяви Борисов, явно визирайки КАТ. (Цената на алуминия е средно 2 лева за килограм, показа проверка на „Труд“. Ако полицаите върнат 90 тона ще приберат 180 000 лева)

Той се ядоса и на факта, че в изчислителния център на МВР работят 700 души, както и, че дирекцията за управление на собствеността в министерството е с 1300 души. „Откъде накъде държавното електронно обслужване се занимава да ви прави връзката с прокурора и останалите дирекции“, възмути се още Борисов.

„Тормозите гражданите зверски. Лична карта – с акт за раждане. Защо ви е този акт за раждане. 26 милиона часа харчат хората, за да се редят на опашки“, критикува министър-председателят. Той нареди всеки ден полицейски шефове да бъдат на някое произволно гише. „Върла корупция има в КАТ. Прекупвачи, лобисти, тези които вземат по 200 лева, за да изкарат на човек документи, се събират по кафетата. Хората започват да псуват на гишето и стигат до мен, защото си казват "той е тарторът на тази работа", добави премиерът.

Според него правителството било призвано да събира пари и да се разплаща за чужди грехове. „Миналата година, скъпи мои, благодарение на това безумие „Белене“ - 3 млрд. лева. Вместо да ви дам за униформи и заплати. За Москва заминаха 1,3 млрд живи лева. Общо миналата година 2,5 млрд. лева заминаха за американските централи. Платихме 3,6 млрд. лева живи пари за КТБ. И службите, и всички други имат вина. Я сметнете, как ще изглежда МВР, ако не сме платили тези пари. Искам да повиша вашите заплати, искам и на военните да повиша възнагражденията. Само, че ме задължиха да купувам „Грипен“-и“, каза още Борисов. Въпреки това той съобщи, че 10 милиона лева ще бъдат заделени за купуването на полицейски униформи. „Парите на момчетата незабавно за униформи. Тук имат основание. Забързайте поръчките законно и прозрачно“, нареди премиерът.

Той обеща и контрабандно гориво вече да не стига до пазара и да се съберат 1,3 млрд. лева с помощта на прокуратурата и НАП. Според Борисов в момента от 900 проверени бензиностанции, 900 били с манипулиран софтуер. „Оказа се, че виновни няма. Вицепремиерът Томислав Дончев готви Закон за горивата. Съпротивата ще е голяма, но се надявам до края на юли месец да приключим“, обясни премиерът.

Главният прокурор Сотир Цацаров:

„Икономическа полиция“ е в пълна летаргия

„Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по време на национално съвещание на ръководството на МВР. „По отношение на националните служби – отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. Има подобрен диалог със специализираната прокуратура. По отношение на Национална полиция бих казал същото, с едно изключение. „Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие. Работата й е в пълна летаргия“, заяви главният прокурор.

Цацаров обяви и, че дейността на областните дирекции на МВР може да се раздели на две. „Едните са работещи, а другите - тихи дирекции. Това състояние е такова, каквото е и в териториалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури“, коментира Цацаров. Според него се работи добре в Бургас, София и Пловдив. Той е категоричен, че основен приоритет е борбата с корупцията. „Задача номер две е противодействието на контрабандата“, обяви още Сотир Цацаров. Обвинител №1 призова в Академията на МВР да започне обучение на новоназначените разследващи полицаи.

Главният секретар Младен Маринов:

Критиките имат основание

„След като премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров отправят критики към „Икономическа полиция“, най-вероятно имат основания. Ще направя анализ и ще предприема действия“, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Той допълни, че в момента полицейският състав, който е на улицата, не е достатъчен. Затова всяка седмица се назначавали нови служители. Той е поставил задача на подчинените си да имат отношение към хората и да реагират незабавно на сигнали за престъпления.

МВР-шефът към синдикатите:

Не искам условия, а аргументи

Не искам условия, а аргументи. Това заяви вчера вътрешният министър Валентин Радев, след като синдикатите в МВР обявиха, че се вдигат на протест с искане да им се вдигнат заплатите.

Радев обяви, че е готов да се срещне с профсъюзите в министерството и отрече, че е прекратил диалога с тях. „Държавата се управлява по правила. Аз съм министър на цялото министерство. Най-големият синдикат съм аз. Отговарям за останалата половина, които не са синдикалисти - 26 000. Как си представяте, че аз ще отида да говоря с тях и те ще ми поставят условия“, каза Радев. Той обеща, че ще работи за увеличение на заплатите. Това обаче можело да стане едва с приемането на новия държавен бюджет.

10 000 от вътрешното министерство протестират на 5 юли

Между 8000 и 10 000 служители на МВР се очакват да се включат в протеста на професионалния им празник 5 юли на площад „Александър Невски“. Това обявиха вчера от най-големия синдикат в министерството СФСМВР. „В протеста ще участват служители, които не са на работа“, каза Илия Кузманов от профсъюза.

Полицаите искат от държавата с 15% по-високи заплати, нови униформи, както и нов закон за МВР, защото реформите в системата били правени на парче.

Въпреки, че премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешния министър Валентин Радев да се срещне със синдикатите, до редакционното приключване на броя такава не се проведе. „Но дори и да има, това няма да ни откаже от протеста“, казаха от профсъюзите. Снощи от МВР съобщиха, че среща е предвидена за четвъртък. От синдикатите се надяват да имат разговор и с министър-председателя.

Според Илия Кузманов от СФСМВР полицаите били принудени сами да си купуват униформи и така за периода 2011-2015 г. министърството дължи 29,5 милиона лева като неосигурени дрехи на служителите. „Това означава, че колегите са подпомогнали системата с 30 милиона лева“, заяви той.

„Полицаите са в пълното си право и имат основания за протест, надявам се да не се спрат след арогантно отношение на правителството към тях“, каза вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея премиерът не трябва да прехвърля отговорности, защото трима министри от ГЕРБ години наред управлявали министерството. „Това състояние се дължи на техните промени в законите, на реформата „Бъчварова“, заяви лидерът на БСП. Според нея министър Валентин Радев в доклад до консултативния съвет по национална сигурност е заявил, че е необходимо да се увеличат заплатите на служителите в МВР и е поискал 300 млн. лв. допълнително към бюджета на ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България