Бойко Борисов: Незабавно затваряне на външните граници на ЕС

Снимки: Пламен Стоименов

За първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, след като пристигна извънредно заради безредици в НС, за да отговори на обвиненията на БСП, че ще допуска мигранти в страната.

„Винаги съм защитавал незабавното спиране и затваряне на външните граници на ЕС“, заяви той. „Не знам да има партия в парламента, която да е казала - ние сме за приемане на мигранти“, коментира премиерът. „Национално отговорната ни позиция е ясна на всички“, обяви Бойко Борисов. „Винаги съм държал една и съща позиция“, каза още той.

Защитавам тезата и ще настоявам да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници на ЕС и да се допускат само лица, бягащи от война, заяви Борисов.

„Какво имаме към днешна дата – първа точка, която защитавам, която ще настоявам да се приеме е незабавно да се затворят външните граници. Да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, в която ние в нашите съюзи, дали с причина, дали не, дали, за да сваляме диктат или не, пряко сме участници и трябва да си платим в това. Плащането става в центрове, извън тези в ЕС“, каза Борисов.

Според него, едва когато се гарантират процесът и няма нови мигранти, за бягащите от войната трябва има грижа и след войната да бъдат върнати, да си възстановяват разрушените страни. „Цели държави, цели политически партии се тресат в момента от тази ситуация“, допълни премиерът. Борисов изрази надежда на срещата юли месец между президента Доналд Тръмп и Владимир Путин да се сложи край на войната в Сирия.

Борисов отчете, че вече година и половина имаме нулева миграция. По думите му на ден се предотвратява влизането на 25-30 човека през границата с Турция. „Не така е положението с Гърция. Сега сме подготвили справка и в неделя ще я дам на колегата Ципрас, защото на нашите термокамери се виждат бежанци по 30-40 човека, влизат в някоя ферма в Гърция, обаждат се нашите граничари на техните. Виждаме как отиват на проверка, проверяват, връщат се и казват, че няма нищо“, заяви Борисов. Той изрази надежда и от страна на Гърция да си свършат работата. „Те са получили огромни пари от ЕС, а имат всичко на всичко трима върнати в Турция“, поясни министър-председателят.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България