Болницата в Горна Оряховица се утвърждава в лапароскопската коремна хирургия

Поредна лапароскопска операция на жлъчен мехур е извършена в сряда в болницата в Горна Оряховица. Това бе 15-та безкръвна интервенция в МБАЛ „Свети Иван Рилски”, с което стационарът вече се утвърждава като водещ в региона по брой и интензитет на лапароскопската коремна хирургия. Хирургичната интервенция бе направена от екип от плевенските хирурзи д-р Емил Филипов и д-р Добромир Нгуен и великотърновския хирург д-р Иво Найденов. Този екип работи съвместно в болницата от лятото и извършва безкръвни операции на жлъчка.

Плевенчаните имат зад гърба си над 200 лапароскопски операции в УМБАЛ в Плевен, не само на жлъчка, но и на хернии и апендикси. Д-р Найденов има опит с над 800 лапароскопски операции на жлъчен мехур.

Медиците са категорични, че този съвременен оперативен метод е много по-щадящ и успешен за пациента. Освен че за разлика от конвенционалните операции възстановителният период се съкращава, се намалява и рискът от следоперативни усложнения. Освен това почти няма болка в следоперативния период.

Холецистектомията се поема по клинична пътека от здравната каса, като пациентът заплаща само част от консумативите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони