Борислав Сарафов - Новият следовател №1

Снимка: Архив

Абсолютно единодушно и с пълно мнозинство всички 11 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избраха вчера Борислав Сарафов за шеф на Националната следствена служба (НСлС). Той е заместник на главния прокурор и бе единственият кандидат да наследи доскорошния шеф Евгени Диков, който пък е член на ВСС. За да бъде изборът на Сарафов успешен, бяха нужни поне 8 гласа. Кандидатурата му бе издигната от главния прокурор Сотир Цацаров, бившия шеф на НСлС Евгени Диков, Пламен Цветанов, Пламен Найденов и Даниела Машева. Мандатът на шефа на НСлС е 5 години.

Вчера по време на изслушването във ВСС Борислав Сарафов обяви приоритетите в работата си като шеф на НСлС. Той смята, че е нужно да има диалог и екипност сред следователите. Според Сарафов е изключително важно да има обсъждане и преформатиране на настоящата структура на следствието. Освен това трябва да се активизират окръжните следствени отдели, заради което той възнамерява да натовари един от замесниците си с тази задача. Един от основните проблеми, които Сарафов смята да реши като шеф на НСлС, е за натовареността на следователите. Той посочи, че през последните години статистиката е абсурдна и показва, че за цяла година трима следователи успяват да изработят едно разследване, годно за съд. Зам.-главният прокурор смята, че повече големи и тежки разследвания трябва да се възлагат на НСлС. Освен това, според него, заместниците също трябва да поемат конкретни производства, които да им бъдат възлагани персонално. Сред приоритетите на новоизбрания шеф на следствието е и специлизацията на служителите. По думите му, тя е изключително важна за бързината на работата. Той даде пример с дела, по които може да се наложи експерти от различни отдели да работят заедно. От особено значение е доброто взаимодействие с МВР, ДАНС и наблюдаващия прокурор. “Прокурорските указания не подлежат на коментар, а на изпълнение”, заяви по време на изслушването Сарафов и добави, че ще заложи и на добра координация с международните партньори от Европол и Интерпол. Спомена и медийната политика като посочи, че медиите са коректив и инструмент за диалог с обществото. Награди и поощрения не трябва да има само при пенсиониране, но и при добре свършена работа. Аналогично е и мнението му за наказанията на служителите, които не се отнасят отговорно и сериозно към служебните си задължения.

Борислав Сарафов има над 22 години общ юридически стаж, от който 21 години в органите на съдебната власт като следовател и прокурор. Професионалната му биография е изцяло свързана с правоохранителните органи. Той е работил в Главно управление на местата за лишаване от свобода, бил е следовател в Окръжна следствена служба – София, заместник районен прокурор на Сливница, прокурор в Софийската окръжна прокуратура и във Върховната административна прокуратура. От 2007 г. до 2011 г. е прокурор във Върховната касационна прокуратура в отдел “Противодействие на организираната престъпност”. Награден е с почетна грамота за ефективна работа от директора на ФБР Робърт Милър. В периода 2011-2013 г. е ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Като следовател Сарафов е работил по разкриването на първата нарколаборатория у нас “Опицвет” и по престъпната дейност на един от емблематичните криминални герои – Боян Петракиев – Барона. По време на работата си като прокурор през последните десет години Сарафов е участвал в тежки разследвания за убийства, корупция и търговия с наркотици, част от които са приключили с ефективни осъдителни присъди. Сред тях са разследванията срещу групата на “Килърите”, Златомир Иванов – “Баретата”, Братя Галеви и други. Професионалното развитие на Сарафов се свързва и с успешните разследвания за корупция по високите етажи на властта – делата срещу двама бивши депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Името му нашумя и с разследването на тежката железопътна катастрофа на гара Хитрино на 10 декември 2016 г., при която загинаха 7 души. През 2012 г, той беше кандидат за поста главен прокурор и се състезаваше със Сотир Цацаров. Новоизбраният тогава главен прокурор го поиска за свой заместник, какъвто е Сарафов и до днес. В процедурата по избор за нов състав на ВСС Борислав Сарафов бе номиниран за член на кадровия орган от 31 прокурори. Той обаче оттегли сам кандидатурата си като посочи в мотивите си, че решението му е продиктувано от интересите на прокуратурата.

Не можем да подхождаме бездушно

“Hямa дa paзгpaждaм, щe нaдгpaждaм. Щe пoлзвaм oпитa нa cтapитe кaдpи и дpъзнoвeниeтo нa млaдитe”, даде заявка Борислав Сарафов при изслушването си във ВСС. Той поиска да ангажира НСлС с повече ключoви, вaжни зa oбщecтвoтo дeлa. “Бaвнoтo пpaвocъдиe e лoшo пpaвocъдиe, ниe cмe мaгиcтpaти, нo и xopa, зaд дeлaтa ни cтoят cъдби, нe мoжeм дa пoдxoждaмe бeздyшнo и дa ги зaбaтaчвaмe. Aкo някoй cлeдoвoтeл нe изпълнявa cтpиктнo зaдължeниятa cи, диcциплинapнатa oтгoвopнocт нямa дa e изключeниe, a пpaктикa!”, категоричен е новият шеф на следователите.

ЗА НЕГО

Той е изключителен професионалист

С господин Сарафов се работи на много високи обороти, защото той взема решения много бързо. Изключително оперативен е в работата си и бързо успява да създава екипи от прокурори и следователи. Той изключително много държи на това да се свърши качествено работата, която е във връзка с разследването. Личните ми впечатления са, че е изключиелен професионалист.

Румяна Арнаудова,

говорител на главния прокурор

Доказал се е в работата

Той отговаря изцяло на профила за тази длъжност, който следователите са очертали – да е човек от екипа на главния прокурор, защото е под неговата шапка, както и да е човек, който след изтичане на мандата му като директор на следствието ще остане в съдебната система, а няма “да брои дните до пенсия”. Сарафов е утвърден професионалист и с кариерно развитие в съдебната система, доказал се е в работата по едни от най-тежките и сложни дела в страната и като успешен административен ръководител на различни звена в прокуратурата.

Евгени Диков,

бивш шеф на НСлС

и настоящ член на ВСС

Вслушва се в колегите си

Познавам Борислав Сарафов от 15 години. В работата си освен спазване на закона е отговорен към всякакви други иновативни идеи с оглед оптимизация на работата и с цел постигане на резултати. А те се измерват с ефективността на разследването и са отговор на очакванията за едно справедливо правораздаване. Имам преки впечатления от работата му в специализираните структури на прокуратурата през 2010-2011 г., където прояви изключителни административни качества за кадровото обезпечаване. Особено характерно за него е, че винаги обективно изразява собствената си позиция, вслушва се и взема предвид всички коментари на своите колеги като винаги изразява подкрепа за принципната позиция.

Даниела Машева,

член на на ВСС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети