Борисов вечеря с лидери в Белгия

Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Обсъждат евродепутатски места

Премиерът Бойко Борисов вечеря вчера с дванадесет европейски лидери в Брюксел. Той пристигна в белгийската столица по покана на министър-председателя Шарл Мишел, който организира среща на европейските лидери, сред които включително бе и Борисов.

На срещата присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и ръководителите на още девет европейски държави. За тях бе организирана специална вечеря в замъка Хертохинедал край Брюксел.

Разговорите са в навечерието на неформалната среща на върха на 27-те европейски лидери днес в Брюксел. Според предварителна и засега неофициална информация по време на неформалния Европейски съвет българският министър-председател ще настоява 46 евродепутатски кресла от сегашните 73 на Великобритания да бъдат оставени незаети на изборите през 2019 г., които ще се проведат след Брекзит.

Премиерът ще апелира 27 от освободените след Брекзит места да бъдат преразпределени между останалите държави членки, а 46 да останат свободни е едно от предложенията на парламента до лидерите на държавите. Второто предложение на Европарламента е 46-те места да не стоят свободни, а да бъдат вкарани в транснационални листи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика