Борисов: Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна

Снимки: Пламен Стоименов

Днес ще извадим от обхвата на тол системата 115 км пътища на територията на Столична община и Община Варна. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на изслушването си за тол системата.

"Това, което сте ме запитали е относно списъка на републиканските пътища, за които събират такса и ползване на пътна инфраструктура, винетка, такса и такса на база изминато разстояние. Днес 10.00 ч. ни е заседанието на Министерски съвет, точка А26. С нея Министерски съвет изважда от обхвата от 115 км от Община София и 40 км от Община Варна. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата", каза Борисов.

"Вчера имахме междуправителствено заседание в Гърция, между другото е хубаво да видите каква е разликата между България и Гърция в справянето с миграцията. Да видите какво е хаос. България има от години нулева миграция и сме за пример. Пуснете си да видите какво е по гръцките острови", заяви още министър-председателят.

"Що се касае до тол системата, да в България се въвеждат трудно нещата. Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата", коментира Борисов.

"Едно е да строиш двулентови пътища, лесно може да видите днес това, което е останало на магистрала "Люлин". И да видите 12-лентовите пътища, които са построени. И в момента "Хемус" се строи усилено", "Европа се строи усилено, ремонтират се другите. "Струма" се строи усилено. Вчера разговаряхме пак с превозвачите, ние с тях нямаме тема. Те самите знаят къде и как проскърцат", заяви още министър-председателят.

"Що се касае за отговорните лица, ще им потърсим и им търсим ежедневно отговорност. Те ще отговарят на всички ваши въпроси оттук нататък", каза още Борисов..

"7 % е цената, която и превозвачите считат, ползвайки цялата европейска практика, е нормалната. Затова вчера се разбрахме в рамките на тези проценти да бъдат доставени тези устройства, които са необходими. На товарните и за превоз на хора автомобили да си ползват gps- системи. През този период докъдето се напасне системата всички ще плащат, както са плащали досега. Това е едно модерно съоръжение, сложно съоръжение. Европейската практика е такава. Най-евтината в Европа", каза Борисов за тол системата.

Той заяви, че много му се иска в България всичко да стане от първия път. "Не си спомням нещо да е ставало от първия път по никое време в моя съзнателен живот. Не виждам нищо лошо и след снощната среща и голямата част от превозвачите, даже съм си запазил sms-те и са ми се обадили да ми благодарят и считат, че в рамките на този период със съвместните усилия ще го свършим", заяви още Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България